Úszkáló foltok és pontok a szemben

Előfordul, hogy néha apró pontok, szöszmöszök, fátyolok, füstszerű képződmények úszkálnak a szeme előtt?
Mik azok az úszkáló foltok?
Általában ködös, vagy félhomályos pacák, illetve szemcsék a szemben, a látómezőben.

Mi okozza az úszó foltokat?
A szem egy híg kocsonyás folyadékkal van tele, amely fenntartja a szem alakját, táplálja, és segít fókuszálni a fényt. Gyakran maradnak proteinszemcsék, vagy más természetes anyagok ebben a tömegben, amik úsznak, lebegnek, keverednek, már a születés előtt, amikor a szem kialakul. Ha a szemcsék nagyok, vagy közel vannak egymáshoz, árnyékokat hoznak létre, így láthatóvá válnak. Ez kiváltképp a rövidlátásnál válik észlelhetővé, illetve rövidlátásnál gyakran súlyosbodik. A legtöbb esetben ez normális, de ilyen foltokat bizonyos sérülések is okozhatnak, szembetegségek, a szemet kitöltő anyag mennyiségének csökkenése, vagy az azt övező szövetek romlása. Ha felvillanó fényeket látunk azt az üvegtest összehúzódása okozhatja, ahogy a retinát húzza, a látóidegsejtet stimulálva.

Bármilyen életkorban előfordulhat?
Igen. Majnem minden ember lát időnként foltokat. Ahogy öregszünk, egyre több olyan változás történik a szemünkben, mely okozhat foltokat, vagy ami miatt a természetes, már meglévő foltokat is jobban észrevesszük. Azonban, ha hirtelen megszaporodnak, vagy megnövekszenek, szemvizsgálatot kell kérnünk.

Hogy néznek ki a foltok?
Ez személyenként igen változó. Némelyik épp csak észrevehető, míg mások rettentően zavaróak, ahogy beúsznak a látómezőbe. Gyakran porszemcséknek tűnnek, pókhálónak, esetleg vékony fonalnak. Megjelenhetnek homályos, vagy sötét területként is, vagy csillogó kristályszerűen. Mivel a foltok mozognak, ahogy a szem is mozog, elúsznak, amikor a páciens rájuk akar nézni.

shutterstock_7595836

Hogy észlelhetők?
Foltok gyakran észlelhetők egy teljes szemvizsgálat során. Az oftalmoszkóppal (szemtükör) a szembe nézve, a vizsgáló felfedezheti a foltokat már az előtt, hogy a páciens észlelte volna. Ha a foltok betegséget jeleznek, vagy más kezelést igénylő elváltozást, a pácienst elküldik a megfelelő orvoshoz.

Okozhatnak a foltok vakságot?
A foltok nagy része normális, csak nagyon ritkán okoznak vakságot. Mégis, a foltok utalhatnak igen komoly problémákra is, így akik szaporodó, vagy növekvő foltokat látnak, azoknak fontos alaposan megvizsgáltatni a szemeiket, hogy kiderítsék az okát. A foltok számának, illetve méretének hirtelen növekedése például a retina leválásának első lépcsője lehet. Ha az általunk látott foltok méretében, vagy számában változást tapasztalunk, vagy szokatlan vibráló fényességet látunk, mindenképpen vizsgáltassuk meg a szemünket.

Megelőzhetők a foltok?
Mivel a foltokat okozó részecskék részesei a szem természetes fejlődésének, nem előzhető meg a kialakulásuk.

Október a látás hónapja, amelyhez sok optikai cég csatlakozott, köztük az Optiris Optika is, akik ingyenes látás ellenőrzést és szaktanácsadást adnak a látás hónapja alkalmából. Részletekért látogassanak el az Optiris Optika facebook oldalára.

Forrás: A látás hónapja