Tüdőkárosodás lehet a tisztítószerek következménye

Nagyobb veszélynek vannak kitéve a takarítónők

A takarítás mindennapos feladatunk – amely a környezetünket tisztábbá és szebbé teszi, de vajon mit művel egészségünkkel? Egy új tanulmány szerint hosszútávú tüdőkárosodás lehet a tisztítószerek következménye.

Természetes, hogy takarítunk, hiszen otthonunkat tisztán szeretjük, s munkahelyünkön is jobb a közérzetünk, ha tisztaság van. Egy új, európai tanulmány azonban most rámutatott, milyen ára lehet a szép, csillogó környezetnek. Azok a nők, akik takarítóként dolgoznak, vagy rendszeresen tisztítják tisztítószerekkel az otthonukat, nagyobb mértékű tüdőfunkció-csökkenést mutatnak idővel, azokhoz képest, akik nem takarítanak annyit.

A norvég Bergeni Egyetem kutatói szerint a tüdőkárosodás, azaz tüdőfunkció-csökkenés gyorsasága olyan, mintha 20 cigarettát szívna el valaki naponta 10-20 éven át. A kutatók 6.235 résztvevő adatait elemezték az Európai Közösség Légzőszervi Egészségügyi Felmérése keretében, 53 százalékuk nő volt. Több mint 20 évig követték őket nyomon. 

Azokkal a hölgyekkel összehasonlítva a takarítónőket vagy az otthon tisztítást gyakran végzőket, az alábbi derült ki: a levegő mennyisége, melyet a nők 1 másodperc alatt kilélegeztek (forced expiratory volume – FEV1) gyorsabban csökkent azoknál, akik sokat takarítottak otthon s még gyorsabban a takarítónőként dolgozóknál. A FEV a tüdő egészségének mérőeszköze. Az asztma jóval sűrűbben fordult elő a nőknél, akik otthon takarítottak sokat (12,3 százalék), vagy a munkájukként (13,7 százalék), összehasonlítva őket a keveset takarítókkal (9,6 százalék).

A férfiak esetében, akár otthon, akár munkahelyen takarítottak, nem volt ekkora csökkenés a FEV1 értékekben, összevetve őket a nem takarítókkal. A kutatók szerint a tüdőkárosodás az irritáció miatt jöhet létre, melyet a legtöbb tisztítószer okoz a légutak nyálkahártyáin, s hosszútávú elváltozásokat okoz.

A tisztítószerek és a tüdőkárosodás összefüggését illetően néhány észrevételt tettek a kutatók: az egyik a tény, hogy elég kevés nem takarító nő lett bevonva a tanulmányba. A tisztítószereket gyakran használó, vagyis többnyire takarítófiúként dolgozó férfiak száma is kicsi volt – a szereknek való kitettségük pedig valószínűleg más, mint a takarítónőknél.

Øistein Svanes vezető szerző elmondta: hosszútávon a tisztítószerek valóban okozhatnak tüdőkárosodást. Ezért mindenkinek azt ajánlja, hogy ha csak lehet, ne használják az erős szereket: ha takarításról van szó, legtöbb esetben a mikroszálas törlőkendő, a víz, a szódabikarbóna és az ecet is megteszi.

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.