Te is lehetsz függő!

A függőség szó hallatán a legtöbben a drogokra és az alkoholra gondolunk, pedig a szerencsejátéktól kezdve a videojátékokon át az evésig szinte minden tevékenység iránt kialakulhat. Sőt, még a munka is függőséget okozhat – derült ki a Nottingham Trent Egyetem kutatásából.

Ha valamilyen tevékenység a jutalom érzésével jár, könnyen kialakíthat függőséget is. Dr. Mark Griffiths szerencsejáték szakértő 25 éven át tanulmányozta a szerencsejátékosokat és arra a következtetésre jutott, hogy a viselkedési függőség szélsőséges formája éppen olyan káros, mint drogfüggőség. Az egyén ilyenkor ugyanis – hogy például a játékszenvedélyét csillapítsa – ugyanolyan szociális problémák elé kerülhet, mint a droghasználók: egy idő után erre költi minden pénzét, és tönkremehet a családi élete, elvesztheti a munkáját.

Emellett súlyos egészségügyi problémák is jelentkezhetnek: szorongás, depresszió, emésztési zavarok, migrén, álmatlanság és az öngyilkosság gondolata. Sőt a megvonási tünetek is hasonlóak lehetnek a drogosokéhoz, vagy az alkoholistákéhoz. A szerencsejáték megvonása esetében, hidegrázás, légzési nehézségek, izomfájdalmak és szapora szívdobogás is felléphet.

04th7i5x

Fontos azonban a tevékenységek esetében különbséget tenni a túlzott lelkesedés és a függőség között. Dr. Mark Griffiths szerint az alapvető különbség, hogy a túlzott lelkesedés még pozitív dolgokat is hozzátehet az ember életéhez, a függőség azonban már csak romboló hatású.

A kutatók még nem tudják pontosan megmondani, hogy kinél alakulhat ki biztosan valamilyen viselkedési függőség. A hajlamot azonban sok tényező befolyásolhatja, mint például a genetika, a depresszió vagy a környezeti tényezők, és a többi. A szakértők szerint a viselkedési függőség talán nem olyan látványos, de ugyanolyan komolyan kell venni mint a drog-vagy alkoholfüggőket, és nagyobb hangsúlyt kellene fektetni a kezelésükre is.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.