Szemszárazság – akár komoly beavatkozást is igényelhet!

Nem kevesen küzdenek a száraz szem problémájával. Amellett, hogy kellemetlen, ha kezeletlenül hagyják, fájdalmat, fekélyt és egyéb gondokat is okozhat. Mit kell tudni a szemszárazságról és mit tehetünk ellene?

A szemszárazság akkor jelentkezik, amikor látó szervünk nem termel elegendő könnyet vagy nem megfelelő annak összetétele, sűrűsége, ezért túl hamar elpárolog. A szem felületének gyulladása is előfordulhat a szárazsággal együtt. Amennyiben nem kezeltetjük, ez az állapot fájdalomhoz, fekélyhez vezet, hegek alakulhatnak ki a szaruhártyán és némi látásvesztés is történhet. Ugyanakkor a tartós látásvesztés szemszárazság miatt nem gyakori jelenség.

Ha száraz a szemünk, a probléma megnehezíti tevékenységeinket a mindennapokban – különösen, ha olvasnunk kell vagy számítógépet használnunk hosszabb ideig, ez pedig csökkentheti a szem toleranciáját a száraz környezetben.

A szemszárazságot száraz szem szindrómának is nevezik.

A szemszárazság típusai

1.A könnyfilm víztartalmának megfogyatkozása olyan rendellenesség, melyben a könnymirigyek nem termelnek eleget a könnyek víztartalmából, hogy fenntartsák az egészséges szemfelületet.

2.A párolgó száraz szem a meibom mirigyek gyulladásának eredménye, melyek a szemhéjakban találhatók, a könny lipid- vagy olajos részét termelik, mely lassítja a kipárolgást és a könnyeket stabillá teszi.

shutterstock_41600881

A száraz szem összefüggésbe hozható ezen kívül:

-A szemfelület gyulladásával, a könnymiriggyel, vagy a kötőhártyával.

-Bármilyen betegséggel, mely megváltoztatja a könnyek összetételét.

-A szem felületének megnövekedésével, mely például a pajzsmirigy-betegségnél fordul elő. Emiatt a szem kissé kigúvad.

-Kozmetikai műtéttel, amennyiben a szemhéjak túlzottan szélesre lettek nyitva.

A száraz szem szindróma tünetei

Szúró, égető érzés a szemben; olyan érzés, mintha kavics vagy homok ment volna bele; túlzott könnyezés, majd nagyon száraz periódusok váltják egymást. Nyúlós váladék jelentkezik a szemben; fájdalom és szemkipirosodás tapasztalható; időnként homályos a látás; a szemhéjakat súlyosnak érezhetjük. Képtelenné válhatunk a sírásra, noha érzelmi állapotunk miatt sírnunk kellene; a kontaktlencsét kényelmetlennek érezhetjük; olvasás, számítógép használat vagy bármilyen tevékenység során, amely tartós figyelmet igényel, fokozott intoleranciát érezhetünk. A szem fáradékonnyá válik.

shutterstock_961695

Melyek lehetnek az okok?

A szemszárazság átmeneti, de tartós állapot is lehet. Számos dolog kiválthatja, amint azt azonnal látni fogjuk.

A szem szárazsága akár bizonyos gyógyszerek mellékhatása is lehet, beleértve az antihisztaminokat, nátha elleni dekongesztánsokat, nyugtatókat, egyes vérnyomás-gyógyszereket, fogamzásgátlókat, antidepresszánsokat és Parkinson-kór elleni készítményeket.

Szemszárazságot okozhat bőrbetegség a szemhéjaknál, vagy a szemhéjak mirigyeinek betegsége, így meibom mirigy diszfunkció. A szemszárazság a terhes nőknél is jelentkezhet. Azok a hölgyek is tapasztalhatják, akik hormonpótló terápián vannak. Akik ösztrogént kapnak, azoknál 70 százalékkal valószínűbb a szemszárazság, míg akik ösztrogént és progeszteront is szednek, 30 százalékkal növelik esélyüket a szem kiszáradására.

A száraz szemet a LASIK néven ismert refraktív sebészeti beavatkozás is okozhatja. A tünetek általában 3-6 hónapig fennállnak, egyes esetekben akár tovább is.

Kémiai és égési sérülések eredménye szintén lehet a szemszárazság, ha heg képződik a szemhéjon.  Az allergiák ugyancsak okozhatnak szemszárazságot.

Érdemes odafigyelni a gyakori pislogásra, mivel ha ritkán tesszük, a szem kiszáradhat. Ez igen sűrűn előfordul, ha például mereven nézzük a számítógép képernyőjét. A túlzott és elégtelen vitaminadagolás szintén hozzájárul a száraz szemhez. A homeopátiás szerek pedig akár ártalmasak is lehetnek, ha a szem száraz.

Hosszútávú kontaktlencse viselés esetén a szaruhártyában az érzékelés csökkenhet és a szem kiszáradhat.

A szemszárazság összefüggésbe hozható bizonyos immunrendszer-betegségekkel, így például a Sjörgen szindrómával, a lupusszal, a reumatoid arthritisszel. A Sjörgen kór gyulladást és szárazságot okoz a szájban, a szemben és más nyálkahártyákban. Más szerveket is érinthet, beleértve a vesét, a tüdőt és a vérereket.

A kötőhártya vagy a könnymirigy krónikus gyulladása ugyancsak vezethet szemszárazsághoz. A krónikus gyulladás oka lehet bizonyos szembetegség, fertőzés, irritáló anyagoknak (ilyen a dohányfüst is), légkondicionálásból vagy fűtésből eredő huzatnak való kitettség.

Ha a szem felülete megnövekszik, például a pajzsmirigy betegségeknél, a szem kissé előrenyúlik, de a kozmetikai beavatkozás hatására is száraz lehet a szem, ha a szemhéjak túlságosan szélesre nyitottak.

Szemszárazságot okozhat még a keratitis is – melynek lényege, hogy a szemhéjak nem záródnak tökéletesen alvás közben.

shutterstock_57974758

Hogyan kezelhető a szemszárazság?

Attól függően, mi a szem kiszáradásának oka, az orvos különféle segítséget ajánlhat.

A szemszárazságot mint folyamatos állapotot kell kezelni. Elsődleges annak kiderítése, hogy betegség nem húzódik-e meg a hátterében. Amennyiben igen, természetesen ezt kell kikúrálni.

Az egyedüli vényköteles gyulladáscsökkentő gyógyszer a Cyclosporin a száraz szemre. Csökkenti a szaruhártya károsodást, növeli az alap könnytermelést és mérsékeli a szemszárazság miatti tüneteket. Három-hat hónapig napi két adagot kell belőle alkalmazni a kielégítő eredményhez. Egyes esetekben, amikor a szemszárazság súlyos, rövidtávú kortikoszteroid kezelés is használható szemcseppek formájában, mely csökkenti a gyulladást.

Ha a szemszárazságot gyógyszer okozza, akkor orvosunknak másféle készítményt kell felírnia, melynek nincs ilyen mellékhatása.

Probléma lehet a kontaktlencse viselése is. Ebben az esetben a szemészünk más típust javasolhat, vagy ajánlhatja az időtartam csökkentését, amennyi ideig hordjuk a lencsét. Súlyos esetben akár el is tilthat a kontaktlencsétől.

Van még egy lehetőség a szemszárazság kezelésére, ez pedig a vízelvezető nyílások elzárása – apró, kör alakú nyílások ezek a szemhéjak belső sarkában, ahol a könnyek a szemből az orr felé távoznak.

A „dugókat” az orvos fájdalommentesen be tudja helyezni és a páciens nem érzi őket. Szilikonból vagy kollagénből vannak, átmeneti megoldásként alkalmazzák őket. Súlyos esetekben tartós dugók javasoltak. Egyes pácienseknél egyszerű műtéttel végleges lezárás is végezhető segítségképpen. A procedúra hozzájárul a könnyek limitált térfogatához, hosszú időre.

Azoknál, akik szemszárazsággal küzdenek, vitamin kiegészítők vagy étrendből beszerezhető Omega-3 zsírsavak (például tonhalból) csökkenthetik az irritáció tüneteit. Az adagolásukat természetesen az orvossal kell egyeztetni.

Forrás: Tóth Eszter - napidoktor.hu