Szédülés: új módszer a kezelésben

Azonosították a vertigo új típusát, mely reagál a gyógyszerre

A szédülés komoly, kétségbeejtő egészségügyi probléma, különösen, ha valakivel gyakran előfordul. Nehéz diagnosztizálni, ám az elszenvedője számára borzasztó perceket okoz. Dél-koreai kutatók tudni vélik a kezelés új módját.

A szédülés vagy vertigo, mint állapot, igen nehezen diagnosztizálható. Eközben azonban az, aki szenved tőle, komoly kínokat él át – elég arra gondolnunk, milyen, amikor – okkal – megszédülünk néha. Kutatók szerint bár a diagnózis nem egyszerű, az állapotra reagáló kezelést felfedezni nagyon izgalmas dolog. Dr. Ji-Soo Kim, dél-koreai kutató elmondta: mivel a vertigonak számos oka lehet, kezelése sokszor bonyolultA kutatók azonban most azonosítottak egy új típust, melyet hatékonyan lehet kezelni gyógyszerekkel.

A szédülés állapotát nehéz diagnosztizálni, az elszenvedői számára pedig kétségbeejtő tünetei vannak. Ezért is nagy jelentőségű, ha felfedezünk valamit, ami előrelépést jelenthet a kezelésben” – fogalmazott dr. Kim.

A vertigo szédülős epizódokkal járó egészségügyi állapot, amely percekig, de akár napokig is tarthat. Az oka bármi lehet, a belső fül betegségétől a daganatig. Egyes esetekben az ok nem is világos. A páciens gyakran egyéb kellemetlen tüneteket is tapasztal, beleértve a hányást, fejfájást és a mozgásra való érzékenységet. A tanulmányhoz a kutatók 338 olyan embert gyűjtöttek össze, akik vertigoval küzdenek, nem ismert okból. Volt, akinél ritkák a rohamok, évente egyszer fordulnak elő. Másoknál heti 2-3-szor is jelentkeznek. A résztvevőknél hányinger, fejfájás is kialakult, a fejmozgásokat pedig a rohamok alatt képtelenek voltak tolerálni.

Az új vertigo diagnosztizálásához a pácienseket sötét szobába ültették. Ezután előre mozdították a fejüket és egyik végétől a másikig mozgatták, nagyjából 15 másodpercig. Videó rögzítette a páciensek szemmozgását. A kutatók észrevették, hogy az ellenőrizetlen szemmozgások, az ún. nystagmus, hosszabb ideig tartottak az embereknél a vertigo egy új formájában. A felfedezéseket a Neurology szaklapban közölték.

Lehetséges, hogy a vertigo akkor jelentkezik, amikor ezt az instabil mechanizmust a tényleges tényezők megzavarják az ember testében vagy környezetében” – mondta dr. Kim.

A szédülés új típusa a megújuló spontán vertigo, fejremegő nystagmusszal. A résztvevők közül 35 ember ezzel küzdött, beleértve a belső fül rendellenességet, a meniere betegséget. Összehasonlították őket 35 másik emberrel, akinek a vertigóját egyéb okok váltották ki, belső fül rendellenesség vagy meniere betegség. Az újonnan azonosított formában szenvedők nem kontrollált szemmozgást éltek meg 12 másodpercig – kétszer olyan hosszan, mint a meniere-rel küzdők, s 5 másodperccel tovább, mint azok, akiknél vestibularis migrén áll fenn vagy egyéb belső fül rendellenesség, vestibular neuritis.

A szédülés új formájával küzdőknél megfigyelhetőbb volt a súlyos mozgással összefüggő betegség is, mint azoknál, akik a vertigo egyéb típusaitól szenvedtek – mutatta ki a tanulmány. Megelőzés céljából 35-ből 20 embernek adtak gyógyszert az újonnan diagnosztizáltaknál. Közülük egyharmad azt vette észre, hogy tünetei javultak vagy teljesen eltűntek.

Az újonnan felfedezett vertigós pácienseket átlagosan 12 éven át követték nyomon a kutatók. Ötüknek többé nem voltak panaszaik, 14-nél javult az állapot, s csak egy embernél rosszabbodtak a tünetek. A többiek esetében nem tudni, mi történt.

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.