Nem találom a szaglásom!

A rossz szaglás fejleszthető. Egy új vizsgálat eredményei szerint visszafordítható az öregedés vagy betegség miatti szagláskárosodás.

A vizsgálat vezetője, Donald Wilson elmondta, a szaglás egyedülálló az érzékelési formák körében. A frontális kéreg alatt elhelyezkedő szaglóideg az orrból kap idegimpulzusokat, és közvetlen összeköttetésben áll az agy érzelmekért és érzékelésért felelős területeivel.

A New York Egyetem gyermek- és serdülő pszichiátria professzora a következőképp magyarázta: „A szemből és a fülből származó információkkal ellentétben a szaglórendszer csak két lépésre van a frontális kéregtől, míg az előzőek sok-sok kapcsolódási ponttal rendelkeznek. Az eredmény: a külvilágból származó információk az orrból azonnal az emlékezetbe kerülnek.” A kutatás eredményei a Nature Neuroscience című folyóiratban jelentek meg.

07jvwfgp1

A szaglóképesség károsodása együtt járhat az Alzheimer- és Parkinson-kórral, a skizofréniával, sőt, az öregedéssel is, de nem tudni pontosan, hogy miért. Dr. Wilson és munkatársa, Julie Chapuis harminc patkányt tanított be arra, hogy illatokat ismerjenek fel, amiért cserébe néhány korty víz jutalmat kaptak. Később elaltatták őket, és elektródákat vezettek az agyukba. Kiderült, hogy a megtanult illatok jól elkülöníthető mintákat hoztak létre az agy elektromos aktivitásában. Ezután egy másik csapat patkánynak akkor is adtak vizet, ha felismerték az illatot, és akkor is, ha nem. Ez hatékonyan tompította el a szaglásukat, az agy pedig ugyanolyan elektromos tevékenységet produkált a különböző illatok hatására.

„A felfedezésünk arra utal, hogy amíg a szagláskárosodás az érzékelőrendszer valódi sérülésre utalhat, néha csak azért vész el, mert nem használják.” – összegezte Dr. Wilson. Ezzel megnyílt az út a szaglástréning-terápiák kifejlesztése előtt, melyekkel bizonyos esetben visszaállítható a szaglás.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.