Mi a D-vitamin szerepe? 2013-01-02 Kórkép Megosztás: Tweet A D-vitamin elnevezés több, zsírban oldódó vitamint foglal magába. Legfontosabb feladata a kalciumháztartás szabályozása, és a csontok ásványosítása. A D-vitamin egy részét, szervezetünk az elfogyasztott ételekből nyeri, másik részét pedig saját maga állítja elő napfény hatására. Az egészséges felnőttek D-vitamin szükségletét fedezi, ha elegendő időt töltenek a napfényen. A táplálkozással felvett mennyiség nem olyan jelentős. A D-vitamin szerepe a kalcium-anyagcserében Ha a vérben lévő kalcium mennyisége csökken, a D-vitamin inaktív előanyaga aktív D-vitaminná (kalcitriol) alakul, ami a parathormonnal együtt kalciumot szabadít fel a csontokból, így a szervezet több kalciumot tud felvenni a bélrendszerből, és a vér kalciumszintje is emelkedik. Ha a szervezetben elegendő kalcium van, kevesebb aktív D-vitamin termelődik. Abban az esetben ha fennáll a D-vitamin hiány gyanúja, ha a D-vitamin anyagcsere valamilyen oknál fogva zavart szenvedett, és ha az orvos a vér megemelkedett kalciumszintjének okára kíváncsi. Az aktív D-vitamin szintet szokták meghatározni vérmintából. Mitől alakulhat ki D-vitamin hiány? – Ha túl kevés napsütés éri a szervezetet. Főleg idős embereknél fordul elő, vagy bizonyos ruházat (például csador) viselése esetén. – Hiányos táplálkozás. – A belekből való csökkent D-vitaminfelvétel (pl. coeliakia). – Megnövekedett igény (terhesség, szoptatási időszak, gyerekek). – Bizonyos gyógyszerek szedése (antiepileptikumok). – A vese fokozott működése. – Nefrózis szindróma. – Vesefunkció-zavarok. – Mellékpajzsmirigy- alulműködés. – Pajzsmirigy-túlműködés. – Angolkór (rachitisz) egyes típusaiban. – Kadmium mérgezés miatt. Mikor fordulhat elő túl magas D-vitamin szint? – Heparin terápia. – Erős UV-sugárzás. D-vitamin túlzott mértékű bevitele. – Boeck-kór. – Tuberkulózis. – Mellékpajzsmirigy-túlműködés. – Pajzsmirigy-alulműködés. – II-es típusú rachitisz esetén (Angol-kór). – Veseátültetés után. D-vitamin források Nagyon jó D-vitamin forrást jelentenek az édesvízi és tengeri halak, a vargányagomba, a kakaóbab, a vaj, a tej, a tojássárgája, a máj és a belsőségek. NetDoktor.de , Lektorálta Dr. Csuth Ágnes, családorvos Forrás: