Metamfetamin száj: kinek, miért, hogyan?

A krónikus metamfetamin használat árulkodó jelei. Hogyan befolyásolja a szer a száj állapotát? Beszél belőled a függőség.

A metamfetamin függőknél a szer használatára több jel is utal, köztük az egyik legszembetűnőbb a „metamfetamin száj”. Az elnevezés azért alakult ki, mert a droggal élők többsége súlyos fogszuvasodásban szenved, és állandó problémáik vannak a száj higiéniájával.

Kialakulásának okai

A fogak viszonylag rövid idő alatt, gyorsan roncsolódnak. Ennek legfőbb oka a metamfetamin erőteljes savas hatása, amely a fogakon lévő szennyeződésekkel együtt még hamarabb képes nagy pusztítást előidézni. Ez az állapot más amfetamin-származékesetében is kialakulhat, de a legjellemzőbb a metamfetaminnal rendszeresen élők körében.

Árulkodó fogak

A szuvasodás nem az egyetlen jele a metamfetamin használatának. A szer hatása alatt, vagy elvonási tünetként jelentkezhet az állandó rágás és őrlés, ami csökkent sz

jhigiánia mellett a fogak repedéséhez vezethet. Emellett a szájszárasság is kísérő tünete a metamfetamin használatának, mivel a szer elvonja a nyálat, illetve csökkenti a nyáltermelődést, aminek fontos feladata a fogak és az íny védelme.

shutterstock_758643944

A pusztulás fokozható

Gyorsíthatja a folyamatot, hogy a droggal élők kevésbé ügyelnek a száj higiéniájára, így a rendszeres ápolásra. A dohányzás és az édes, cukrozott italok fogyasztása szintén megkönnyíti a fogak roncsolódását. Ehhez hozzájárul még, hogy a metamfetamin függők ritkán esznek, mivel a szer elnyomja az éhségérzetet, tehát a nyártermelődés drasztikusan lecsökken.

Következmény

Ha a használó nem foglalkozik az aggasztó és egyre romló helyzettel, annak komoly következményei lehetnek. A fogszuvasodás mellett ínysorvadás jelentkezhet és a fogak folyamatos elvesztésével is számolnia kell. Súlyosbítja a problémát, hogy a szájból a test más részére is átterjedhet a gyulladás és legyengítheti az immunrendszert.

Kezelés

A száj állapotán múlik, mennyire lehetséges megállítani és visszafordítani a folyamatot. Teljesen nem gyógyítható, viszont rendszeres kezelésekkel javítható az állapot. Fogászati beavatkozások szükségesek, melynél leggyakrabban gyökérkezelés és implantátumok behelyezése javasolt. Természetesen a kezelések feltétele, hogy a használó felhagyjon a metamfetamin fogyasztásával, különben feleslegesek a helyreállító beavatkozások.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.