Háttérbe szorul a hallásvizsgálat

Éves fogorvosi szűrés? Persze! Látásellenőrzés? Természetesen. Hallásvizsgálat? Minek.

A professzionális hallásgondozás egészségesebbé és intelligensebbé teszi az embert. Volt már valaha hallásvizsgálaton? Pedig vannak helyek, amelyek egész évben ingyenes szűréssel várják a pácienseket. Fontos, hogy évente járjunk szűrővizsgálatokra egészségünk védelme érdekében: fogorvoshoz és látásellenőrzésre el is megyünk, de a hallásvizsgálatokra valamiért kisebb az érdeklődés, pedig a kisgyermekektől kezdve az idősekig szükséges a szűrés.

A WHO szerint a felnőttek 16-17%-ánál halláskárosodás állapítható meg. Sajnos közülük csak körülbelül egy-három ember kezeli a halláskárosodását professzionális hallásgondozással. Számos felmérés és tudományos tanulmány azt mutatta ki az elmúlt években, hogy azok a személyek, akik a halláskárosodásukat professzionális módon kezelik, egészségesebbé és okosabbá válhatnak, mint azok, akik nem kezelik a halláskárosodásukat.

A vizsgálatok és felmérések azt mutatják, hogy ha valaki nem kezeli a halláskárosodását, akkor fokozott a kognitív hanyatlás és a demencia kockázata. A vizsgálatok azt is dokumentálják, hogy fokozott a depresszió, a korai halálozás kockázata is felmerül, amennyiben kezeletlenül hagyja valaki a halláskárosodást.

A pozitív oldalon azt mutatják a felmérések és tanulmányok, hogy a professzionális kezelést igénybe vevők nem ugyanazt a kognitív hanyatlást tapasztalják, hosszabb ideig élnek és magasabb életminőséget tapasztalnak. Kevésbé depressziósak, kevésbé kimerültek és jobban alszanak.

hallaskarosodas

Ha hallássérült, és egészséges és szellemileg ép szeretne maradni, vegye komolyan és kezeltesse a halláskárosodását” – mondta az EFHOH elnöke, Marcel Bobeldijk.

Más tanulmányok és felmérések Európában és az Egyesült Államokban azt mutatják, hogy a halláskárosultak, akik kezeltetik ezt a betegségüket, magasabb jövedelemmel rendelkeznek, és kevésbé valószínű, hogy munkanélküliekké vagy korengedményes nyugdíjasokká válnak, mint azok, akik nem foglalkoznak vele.

Forrs: Minden, ami hallás


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.