Hátfájás ellen ózoninjekció

A globális felmelegedéshez is kötődő gáz lehet a krónikus hátfájás legújabb ellenszere. Az új kutatások szerint az ózon és az oxigén megfelelő arányú keveréke képes összehúzni a sérült szöveteket és enyhíteni a hátfájdalmat.

Habár az ózongáz a természetben is megtalálható a Föld atmoszférájában, ahol megvéd bennünket a Napból származó káros ultraibolya sugárzástól, azért a gyógyászati célokra használt ózont laboratóriumi körülmények között állítják elő folyadék formájában, majd elegyítik oxigénnel.

A spanyolországi Doctor Negrin Egyetem és Kórház kutatói a porckorongsérvvel kezelt pácienseken kísérletezték ki az ózon hatását. Az orvosok a páciensek egy részének ózon és oxigén keverékét adagolták, míg a kontrollcsoportot csak oxigénnel kezelték.

A porckorongok a szomszédos csigolyák testei között találhatóak. A porckorongok erős rostosporc- gyűrűből és a gyűrű által körbefogott lágyabb magból épülnek fel. Az emberben a gerincoszlop hosszának negyedét a csigolyaközti porckorongok teszik ki. Ezek biztosítják a csigolyatestek közötti rugalmas érintkezést.

hat5

Az évek során ezek a korongok fokozatosan vizet veszítenek, amitől kevésbé lesznek rugalmasak és hajlékonyak, és hajlamosabbak lesznek a sérülésekre. Porckorongsérvről akkor beszélünk, ha a csigolyák közötti rugalmas kötőszövet kipúposodik, és fájdalmas nyomást gyakorol a környékbeli idegekre és ízületekre.

Az új kezelési eljárás során a sebészek apró kamerák segítségével az injekciós tűt az altatásban lévő páciens sérült porckorongjához irányítják, ahol befecskendezik az ózon-oxigént. Az ózon-oxigénkezelés minimális sebészeti beavatkozással jár, biztonságos és hatékony fájdalomcsillapítónak bizonyult, állítják a kutatók. Annak ellenére, hogy számos korábbi tanulmány is bebizonyította az új eljárás hatékonyságát, még mindig nem terjedt el széles körben ez a kezelési forma.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.