Ha alkoholisták vagyunk tüdőrákosak leszünk?

A nagymértékű alkoholfogyasztás megnövelheti a tüdőrák kialakulásának kockázatát, miközben a magas testtömegindex (BMI), valamint a fekete tea és a gyümölcsök fogyasztása lecsökkenti a halálos kór rizikóját, derült ki a CHEST 2011 orvosi konferencián.

A masszív alkoholizmusnak számos káros hatása van, köztük a kardiovaszkuláris betegségek és a tüdőrák kialakulásának megnövekedett valószínűsége, mondta Dr. Stanton Siu, az oaklandi Kaiser Permanente intézet munkatársa. „A visszafogott alkoholfogyasztás és a tüdőrák között viszont nem tudtunk egyértelmű összefüggést kimutatni.”

Dr. Siu és kutatótársai összesen 126 293 résztvevő adatait vizsgálta 1978 és 1985 között, majd a kutatók továbbra is figyelemmel kísérték a pácienseket egészen 2008-ig, hogy megállapítsák a tüdőrák kifejlődésének kockázat a dohányzás, az alkoholfogyasztás, a nemek, a különböző etnikumok, a testtömeg index (BMI) és az iskolázottsági szint tükrében. A megfigyelt résztvevők közül összesen 1 852 esetben fejlődött ki tüdőrák, és az eredményekből arra lehetett következtetni, hogy a dohányzás mellett a nagymértékű alkoholfogyasztás (naponta több mint három pohár alkohol) volt a legfőbb tényező, amely hatással volt a tüdőrák kialakulására.

j7347u9t16

A kutatók számos olyan faktort is találtak, amelyek éppen ellentétes hatást váltottak ki, tehát gyakorlatilag csökkentették a tüdőrák kifejlődésének valószínűségét. Az egyik ilyen vizsgált tényező a magas testtömegindex volt, a másik a legalább főiskolai végzettség. „Egyelőre nem találtunk teljesen egyértelmű a magyarázatokat erre a jelenségre, de valószínűleg a magas iskolázottságból következnek a jobb életkörülmények és az egészségesebb életmód. A testtömegindex és a tüdőrák inverz kapcsolata a dohányzási szokásoktól függetlenül megfigyelhető volt, ebben az esetben valószínűleg a táplálkozási faktorok játszanak szerepet” – mondta Dr. Siu.

A CHEST 2011 orvosi konferencián egy ettől független, Csehországban végzett kutatás eredményeit is ismertették, melyből az derült ki, hogy a fekete tea fogyasztása hatásos lehet a tüdőrák kialakulása ellen a nemdohányzó nők esetében, míg a rendszeres gyümölcsfogyasztás mind a férfiak, mind a nők esetében lecsökkentette a tüdőrák kialakulásának kockázatát.

Forrás: