Asztma vagy COPD – Úgy érzed, nem hatnak a gyógyszereid?

Mindkét betegség esetén inhalációs gyógyszerek segítenek hosszú távon megelőzni a tünetek fellángolását. Milyen okai lehetnek, ha valaki rendszeresen részt vesz orvosi kontroll vizsgálaton, a gyógyszereket előírás szerint szedi, de a tünetei mégis jelentkeznek?

Nincs jól beállítva a kezelése

Az asztma és a COPD kezelésében is fontos a személyre szabott terápia. A gyógyszerek összeállításánál figyelembe kell venni az egyéni jellemzőket, például életkort, egyéb betegségeket, tüneteket és az aktuális légzésfunkciós vizsgálat eredményét.

Előfordulhat, hogy olyan változások történnek az utolsó orvosi konzultációhoz képest, amik felerősíthetik a tüneteket. Ezek lehetnek egy légúti fertőzés, fokozott stressz, vagy ha valaki életmódot vált, sportolni kezd. Ilyenkor szükség lehet a korábbi dózist módosítani, ezért, ha fokozódó tünetei vannak, az orvos tudta nélkül ne változtasson a gyógyszereken, a rohamoldó gyakoribb használata nem jó megoldás, konzultáljon a kezelőorvossal!

Ezért fontos az otthoni mérés

Dr. Potecz Györgyi elmondta, hogy a jelenlegi járványhelyzetben fokozott jelentősége van az otthoni légzésfunkciós készülékek használatának is. Ha a beteg nem tud, vagy nem szeretne személyes vizsgálaton részt venni a rendelőben, akkor a rendszerességgel otthon mért légzésfunkciós értékeket el tudja küldeni a kezelőorvosnak, aki az adatok és a beteggel történő szóbeli konzultációt követően a távolból is tudja módosítani a gyógyszerek beállítását.

Az inhalációs szteroidok szerepe a kezelésben

Az orvosa inhalációs szteroidokat – önmagukban, vagy hosszú hatású hörgőtágító szerekkel kombinálva – írt elő az asztma és bizonyos esetekben a COPD kezelésére. A belélegzett szteroidok a hörgőkben zajló krónikus gyulladás kezelésére szolgálnak. Asztma esetén alap fenntartó gyógyszerünk, COPD-nél csak bizonyos formákban és súlyosságban indokolt kiegészítő kezelésként az alkalmazása” – mondja dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, allergológus, a Tüdőközpont főorvosa.

Foto:123rf.com

Több oka is van annak, hogy nem szájon át szedett szteroiddal kezelik a betegeket. A belélegzés során a szteroid pontosan ott hat, ahol kell, a légutakban. Így helyileg magas gyógyszerkoncentrációt lehet elérni, mikrogrammnyi mennyiség használatával, káros szisztémás mellékhatás nélkül. Az inhalációs szteroidok megfelelő módon történő alkalmazása bizonyítottan csökkenti a tünetek gyakoriságát, javítja a betegek életminőségét és kevesebb kórházi felvételt eredményez.

Gyakorlás kell az eszközök használatához

Ha a gyógyszerelés jól beállított, az orvosával is lezajlott a konzultáció, de az állapotát ennek ellenére sem érzi kielégítőnek, annak oka lehet, hogy az inhalációs eszközt nem használja megfelelően. A megfelelő módon történő alkalmazás nagyon fontos az optimális hatás eléréséhez, ellenkező esetben nem jut elegendő hatóanyag a megfelelő helyre. A készülékek használatát fontos a rendelőben begyakorolni és a kontroll vizsgálat alkalmával is ellenőrizni” – hangsúlyozza dr. Potecz Györgyi.

 

Mi zajlik a tüdőben COPD esetén?

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.