A tánc látványától is fáj az izmom!

Balettet néz az ember, és közben elképzeli, hogy ő maga is piruettezik éppen. Egy új kutatásból kiderült, hogy a képzelet is elég lehet ahhoz, hogy az agy és az izmok azt higgyék, a nézőben életre kelt az a bizonyos híres fekete hattyú.

A PLoS ONE online kiadásában megjelent cikk arról számol be, hogy a táncelőadások megtekintése izomspecifikus motorikus válaszokat eredményez, még akkor is, ha a néző nem tanult táncolni. A vizsgálat résztvevői közt akadtak ballett-táncosok, néptáncosok és olyanok is, akik sosem műveltek hasonlót.

A kutatók ún. transzkraniális mágneses stimulációval (TMS) mérték a piramispálya ingerlékenységét, vagyis a kézben és a karban megfigyelhető jeleket. „Tudjuk, hogy a néző valaki más mozgását figyeli, a motoros kéreg izgalomba jön.” – mondta el a kutatás vezetője, Corinne Jola, a Surrey Guildford Egyetem munkatársa. „Ha tudjuk, hogy mennyire jött ingerületbe a motoros kéreg, akkor tudjuk, hogy az agy mennyire akcióképes.”

Ezen felül empatikus képességeiket is felmérték az Interperszonális Reakciókészség Indexszel (IRI). Ez egy standard kérdőív, melyben szerepel egy fantázia skála, ez azt osztályozza, mennyire képes valaki beleélni magát egy képzeletbeli szereplő helyébe.

mozgas8

Akik gyakran néznek ballettet, azoknál erősebb válaszok mutatkoztak a karizmokban a ballett hatására, mint más jellegű előadások alkalmával. „Az eredményeink azt mutatják, hogy a piramidális pálya ingerelhetősége fokozható testi edzés nélkül is.” – jegyezte meg Jola. Habár az egészségügyi hatásokat nem mérték, Jola elismerte, hogy a tánc szemlélése jótékonyan hathat a testre, de ezt nehéz lenne igazolni.

„Lehet, hogy ha valaki a táncos helyébe képzeli magát, annak ebből előnye származik, például abból az érzésből, hogy valaki mással táncol.” – magyarázta a szakember. Bár a kutatás során megfigyelt izomspecifikus mozdulatok szabad szemmel nem láthatók, ráadásul kalóriát sem égetnek el, a tánc népszerűsítése és az ilyen jellegű műsorok vetítése ráveheti az embereket a mozgásra, ami viszont jót tesz az egészségüknek.

Azt már korábban kimutatták, hogy a tánc fejleszti az egyensúlyérzéket és a testtartást, valamint a pszichére is kedvező hatást gyakorol. „Remélhetőleg a táncos tévéműsorok arra sarkallják a közönséget, hogy táncoljanak, akár otthon egyedül, akár a párjukkal egy helyi klubban.” – találgatta Jola. „Nem szabad figyelmen kívül hagyni a tánc hatalmát.”

vid4u.init(480,360,’Yxu0FQQ9yi’,null,3);

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.