A gyomorégés 8 leggyakoribb oka 2013-08-18 Kórkép Megosztás: Tweet Túlevés, kapkodva eltüntetett falatok, zsíros ételek, koffein, csokoládé és fűszerek… Vigyázz, mert gyomorégéshez vagy refluxhoz vezethetnek! A gyomorégés nem más, mint a gyomor irányából a mellkason át egészen a torokig terjedő égő érzés, amelyet a gyomorsav nyelőcsőbe jutása okoz. Bár komoly betegség tünete is lehet, leggyakoribb kiváltó tényezője a rossz táplálkozás. Lássuk, milyen étkezési szokások eredményezhetnek rendszeres gyomorégést! Túlevés Gyakran nem is az elfogyasztott étel minősége, hanem annak mennyisége okoz problémát. A „minél több, annál jobb” szállóigét elfelejtheted a konyhában, hiszen ha túlzásba esel, a legegészségesebb táplálék is megárthat. Próbálj mértéket tartani, illetve kisebb tányérra porciózni! Túl gyors evés Két értekezlet között belapátolod az ebédet? Rossz ötlet! Az úgynevezett GERD refluxbetegség egyik fő kockázati tényezője a stresszes, kapkodva történő étkezés. Arról nem is beszélve, hogy ha nem figyelsz oda, mit és mennyit eszel, könnyen felléphet akár a túlevés is, hiszen az agyadnak körülbelül 20 percre van szüksége a jóllakottság érzésének feldolgozásához. Zsíros ételek A zsírban gazdag étkek növelik az emésztőrendszeri problémák esetét, mivel lebontásuk nagyobb munkát követel meg. Fontos tudnod, hogy még az egészségtelennek bélyegzett fogásokat is el lehet készíteni zsírszegény módon. Ki mondta például, hogy a rántott húsnak tocsognia kell az olajban, vagy a süteményhez kilónyi margarin szükséges? És sült krumpli helyett próbáltad már mondjuk a rizst vagy a grillezett zöldségeket? Savas ételek A paradicsom a citrusfélékkel együtt – főleg éhgyomorra fogyasztva – erős gyomorégéshez vezethet, csakúgy, mint az ecet. Tudjuk, hogy utóbbit valószínűleg nem iszod magában, de saláták és egyes fogások összetevőjeként veszedelmes lehet. Az érzékenység itt is egyénfüggő, tehát nincs más választásod, mint kikísérletezni, hogy az adott zöldségek és gyümölcsök milyen körülmények között eredményeznek kellemetlen tünetet. Koffein és szénsav A kávé, a cukros üdítők, az energiaital és az alkoholos frissítők a fokozott gázképződés miatt lazán tartják a nyelőcső záróizmát, így a büfizés mellett előfordulhat, hogy puffadással és maró érzéssel kell számolnod. Amennyiben tiszta vizet iszol az étkezések alkalmával, enyhítheted a tüneteket, de a legjobb, ha minimálisra szorítkozol a koffein- és a szénsavbevitelt illetően. Csokoládé A csokiban található anyagok kémiailag a koffeinhez hasonlítanak, így egy egész tábla elfogyasztása után jó eséllyel kopogtat a jól ismert gyomorégés. Desszertként fogyasztva kisebb a kellemetlenség esélye, mint önmagában, illetve éhgyomorra semmiképpen sem ajánljuk. Ha egy-két sornyival beéred egyszerre, szinte biztos lehetsz benne, hogy nem kell az édes élvezetért refluxszal fizetned. Fűszeres ételek A bors piperint, a csípős paprika pedig kapszaicint tartalmaz. Mindkettő irritálhatja a gyomrod, akárcsak a borsmenta és a hagyma. Ha érzékeny vagy, sajnos jobb, ha ezekről lemondasz. Amennyiben mégis a kedvenceid közé tartoznak, csökkentsd a mennyiséget és fogyassz sok folyadékot előzőleg! Egy finom zöldséglevessel elejét veheted a problémának. Forrás: