A csontritkulás és az endokrinológia – 2. rész

A szervezet természetes endokrinológiai változása nőknél 40-50 éves kor körül a petefészkek hormontermelésének megváltozása, ezzel a menstruációs ciklus leállása. Ez a hormonális változás nőknél is megemeli bizonyos betegségek kockázatát a korábbi időszakhoz képest pl. szívinfarktus, csontritkulás.

A csontritkulás fajtáit tekintve a primer/elsődleges osteoporosis=csontritkulás a leggyakoribb (95%). A betegség 80%-a a postmenopauzában lévő nőket érinti. Fontos lenne, hogy ezeknél a nőknél ne a betegséget kezeljük, hanem még a megelőző állapotokat szűrjük ki és a betegség kialakulása előtt kezdjük el a csontállományt javítani. Hogyan lehetséges ez és hogyan tudjuk ezt megtenni? Nálam elsődleges szempont egy megfelelő elbeszélgetés és állapotfelmérés a páciens életmódjáról, táplálkozásáról, korábbi betegségeiről, munkájáról, szabadidős tevékenységeiről. Egy jól kérdező orvos már ez alapján eljut egy fél diagnózishoz. Fontos, hogy rögzítsük a kiindulási állapotokat: testsúly magasság, életkor, utolsó ciklus éve és az azóta eltelt időszak. Egy megfelelő laborvizsgálat. Ha egyébként is vannak időszakos derék vagy háti panaszok, akkor egy röntgen a csigolyák állapotáról. Végül pedig egy csípőt és gerincet mérő csontsűrűség-vizsgálat. Ha az eredményeink megvannak, abból látható maradhat-e az addig vitt életmód vagy szükségesek-e esetleg egyszerűbb vagy komolyabb változtatások ahhoz, hogy a folyamatok ne a csontvesztés irányába mozduljanak el.

csontritkulás

Mi kell az egészséges csontokhoz, amelyekre figyelemmel kell lennünk, és amikre befolyással lehetünk? 3 fő alaptényező van, amit megfelelő arányban szem előtt kell tartani – akár a gyógyszeres terápia mellett is – különben nincs esélyünk a megfelelő csontok építésére. Ez a 3 fő elem: a kalcium, a D vitamin és a mozgás. Ha bármelyik tényező nincs jelen, vagy értéke az egészséges tartományon kívül helyezkedik el, az egyensúly felborul és eredménye bármilyen terápia mellett is csontritkulás lesz. A kalciumfogyasztás hazánkban igen alacsony, így sok esetben szükséges tablettával a pótlása. D vitamin raktáraink szintje vérvizsgálattal ellenőrizhető, így hiány esetén annak pótlása személyre szabottan irányítható. A mozgás pedig nem egyenlő a házimunkával. A csontsűrűség vizsgálat eredményei lehetnek számunkra útmutatóak, hogy milyen sport vagy mozgásforma, segítheti a csontok építését a leghatékonyabban.

A cikket hamarosan folytatjuk…

Szerző: dr. Zsiska Beáta

Forrás: https://napidoktor.hu/