8 biztos tipp a fogzománc védelmében

A fogzománc a test legkeményebb és legtöbb ásványi anyagot tartalmazó anyaga. De még ezt az erős védelmet is megbonthatják táplálkozási és fogápolási szokásaink. Mindezek következményeiről, a fogérzékenységről és a fogszuvasodásról is beszélt dr. Benkő Krisztina, az Oxygen Fogászat szakorvosa. 

Hogyan rombol a sav?

A fog három fő alkotórésze a fogcement, a dentin és a zománc, amelyek közül egyedül ez utóbbi látható a felszínen. A fogzománc színét, árnyalatát leginkább az alatta található dentin színe határozza meg, ugyanis maga a zománc áttetsző. Vagyis nem csak a hófehér fog az egészséges, a világossárga és a szürkés szín sem jelez feltétlenül problémát. A zománc általában az íny felé vékonyodik, amíg el nem jut a cement-zománc találkozási pontig.
Közismert, hogy a zománc épségét a savas élelmiszerek, italok károsítják, de sokáig úgy tudtuk, a nyál kivédi ezt a károsító hatást. Amerikai kutatók azonban ezt cáfolták, és kísérletekkel bizonyították, hogy a narancslében található savak sokkal inkább kikezdik a fogzománcot, mint a peroxidok, amelyeket egyes fehérítő fogkrémek tartalmaznak.

A sav romboló hatását az okozza, hogy ha ez az anyag megtámadja a fogzománcot, fontos ásványok elvesztéséhez vezet. Ez pedig egy lassú folyamatot indít be, amelynek állomásai:
– Kialakul a fogak érzékenysége, amelyet főként hideg vagy meleg ételek, italok fogyasztásakor tapasztalhatunk.
– A zománc elvékonyodása miatt enyhén sárgulni kezd a fog és kopás jelei is láthatók lesznek.
– Fokozódik az érzékenység, és az elszíneződés is.
– A fogak élei áttetszővé válnak, és kisebb mélyedéseket tapasztalhatunk a fogak felszínén.
– Rendkívül előrehaladott állapotban a súlyos károsodás miatt akár a fogak eltávolítása is szükségessé válhat.

shutterstock_63217093

8 tipp a fogak védelmében

A reklámokban emlegetett saverózió azt jelenti, hogy a savak hatására a fogzománc kopni kezd. Ezt a folyamatot elsősorban a táplálkozási és fogápolási szokásaink befolyásolják. Íme, a 8 legfontosabb tényező, amellyel megmenthetjük a fogakat:

1. Kerüljük a szénsavas üdítőket.
2. Ha mégis ezeket választjuk, figyeljünk oda, hogy ne lassan, szívószálon szürcsölve igyuk, hanem a viszonylag gyorsan nyeljük le, hogy a lehető legrövidebb ideig érintkezzenek a zománccal.
3. Mérsékeljük a vörösbor, az ecet, a rágcsálnivalók, a savas gyümölcsök, savanyúságok fogyasztását. Ha mégsem mondunk le az egyébként egészséges gyümölcsökről vagy éppen a narancsléről, ugyanazokat a szabályokat tartsuk be, mint a szénsavas üdítőknél.
4. A fogmosással várjunk legalább 20 percet a savtartalmú élelmiszerek, italok fogyasztása után, így elkerülhetjük a meggyengített zománcréteg megsértését.
5. Mivel a reflux betegség egyik legjellemzőbb tünete a gyomorsav-túltengés, a szájüregbe visszajutó savak éppúgy elvékonyítják a zománcot, mint a kívülről bevitt savas táplálék. Éppen ezért (is) fontos a reflux kezelése gasztroenterológus szakorvos által. Ugyanez igaz a bulimiára és a terhesség első szakaszára, ha az sok hányással jár.
6. Alkalmazzunk napi rendszerességgel fluoridtartalmú fogkrémet, amely elősegíti a meggyengített fogzománc újbóli megerősítését és csökkenti a fogzománc – fogmosás okozta – további kopását. Ma már kaphatóak ezt a célt szolgáló, heti rendszerességgel alkalmazható gélek és zselék, amelyek használatáról a fogorvos véleményét érdemes kikérni.
7. Az egyik leginkább fogzománc-károsító szokás a fogcsikorgatás. Mivel a folyamatos erőhatás a szó legszorosabb értelmében lekoptatja a fogzománcot, érdemes az éjszakai, akaratlan fogcsikorgatás következményeit egy fogorvos által készíttetett fogvédővel kivédeni.
8. Megelőzés és kezelés céljából is fontos a féléves fogorvosi kontroll.

Forrás: https://napidoktor.hu/