5 ok, amiért fordulj szemész orvoshoz!

Általában akkor fordulunk szemészhez, ha gyulladást tapasztalunk, vagy ha már nem látunk tisztán, élesen. Holott a szemüveg vagy a kontaktlencse készítése során az optikusnál csupán látásvizsgálat történik. Dr. Jánosházi Eszter, az Oxygen Medical szemorvosa szerint sok olyan tünetmentes, mélyebb probléma rejtve maradhat, amely idejében felfedezve még orvosolható lenne.

Sok betegség tünetmentes

“Egy általános szemvizsgálat során jellemzően csak a látásélességet vizsgálja a szakember, optikákban leginkább az optikus vagy optometrista” – tudtuk meg dr. Jánosházi Esztertől. – “Létezik azonban olyan szűrés is, amely sokkal mélyrehatóbb, részletesebb vizsgálatot foglal magába, olyan területeit is feltérképezi a szemnek, amelyek általában ritkán, vagy esetleg csak későn kerülnek „górcső alá”. Ezzel az összetett programmal tünetmentes, de kezelés nélkül súlyos problémákat okozó elváltozásokra is fény derülhet.”

5 figyelmeztető jel vagy állapot, amelyeket ellenőriztetni kell

  1. Már gyerekkorban figyelni kell bizonyos intő jelekre, pl. kancsalságra, szemdörzsölésre, sűrű pislogásra. Gondolni kell látásproblémára, ha a gyerek a tárgyak mellé nyúl, ha túl közel hajol a rajzhoz vagy a könyvhöz, ha nem ismeri fel a távolabbi tárgyakat, személyeket.
  2. Cukorbetegek számára igen fontos a rendszeres szemészeti szűrés és kontroll. A kezdeti elváltozások nem okoznak semmilyen panaszt, ezért sokan akkor fordulnak orvoshoz, amikor már késő, és a szemfenéki probléma elhatalmasodott. A diabétesz gyakori szövődményei a szemfenék ereinek elváltozásai és következményes bevérzések, elhanyagolt súlyos esetben vakságot okozó érburjánzás. A betegség velejárója lehet hasonló okból kifolyólag a szemnyomás emelkedése is, melyből – kezelés hiányában – zöldhályog betegség is kialakulhat.
  3. Magas vérnyomásban szenvedőknek is ajánlatos évente részt venni egy teljes szűrőprogramon.
  4. Rendszeres, ismétlődő fejfájásos panaszok esetén is ajánlott a szemészeti kivizsgálás, mivel a panaszok hátterében összetett vagy különleges dioptria probléma illetve szemnyomás emelkedés is állhat. Minden fejfájásos panasz esetén ki kell zárni a koponyán belüli nyomás emelkedésének gyanúját a szemfenék vizsgálatával.
  5. Akinek nincsenek szemészeti panaszai, de a családjában előfordulnak szemproblémák (rövidlátás, gyermekkori kancsalság, zöldhályog) annak harminc éves kor felett érdemes évente egyszer részt vennie szemészeti szűrővizsgálaton. Negyven év felett pedig mindenkinek javasolt a zöldhályog szűrése.

szem1

Mit tehetünk a szemünk egészségéért?

Egyetlen szervünk sem képes olyan jól látható élethű képet adni vénáink és artériáink állapotáról, mint a szemünk. Mivel szinte mindegyik, az anyagcseréhez kapcsolódó rendellenesség hatással van a véredényekre, a szemfenék erei fontos szerepet játszhatnak az ilyen típusú betegségek felismerésében, nyomon követésében. Egy teljes, átfogó szemészeti szűrés során mindezt professzionálisan és eredményorientáltan kivizsgálják, olyan alattomos betegségek apró jelei után kutatva, amelyek hosszútávon súlyos látásromlást eredményezhetnek, vagy más létfontosságú szervünket veszélyeztethetik.

Dr. Jánosházi Eszter szerint magunk is tehetünk a szem komfortjáért: a könnytermelés elősegítése érdekében fogyasszunk megfelelő mennyiségű folyadékot, és ellenőrizzük az iroda, a lakás páratartalmát, törekedjünk a 40-60 százalék közötti páratartalomra, kerüljük a légkondicionáló túlzott használatát. Az omega-3 zsírsavak fontos szerepet játszanak az egészséges könnyfilm megtartásában, fogyasszunk ezért rendszeresen halat, tenger gyümölcseit, mandulát és diót! A-vitamin hiányában először a szürkületi látás, a szem sötéthez való alkalmazkodása romlik, így fogyasszunk rendszeresen sárgarépát, sütőtököt, sóskát, spenótot, májat és tojássárgáját.

Forrás: Oxygen Medical