Cukorbetegség és a látás – Szembetegségek szűrése

Vannak, akik nem tudnak cukorbetegségükről és emiatt romlik a látásuk, de vannak, akik tudják, hogy diabéteszük van, és azt gondolják, ha betartják a diétát és a kezelést, akkor nem veszélyeztetettek. Sajnos ez nem így van.

Azok is szenvedhetnek a cukorbetegség szövődményeitől, akik egyébként minden orvosi utasítást betartanak állapotukkal kapcsolatban. Az ismert adatok szerint Magyarországon a hatvanöt év alattiak körében a visszafordíthatatlan látásromlás leggyakoribb oka a cukorbetegség okozta retina-elváltozás.

A diabétesz gyakran jár együtt olyan súlyos szövődményekkel, amelyek az életminőséget csökkentő látásromlást vagy akár teljes látásvesztést okozhatnak. A diabétesz szemészeti szövődményei viszonylag lassan, fokozatosan, a beteg számára nehezen észlelhető módon alakulnak ki, ezért sokszor már csak akkor diagnosztizálják a problémát, amikor a látásvesztés már bekövetkezett, és már csak részben vagy egyáltalán nem gyógyítható.

A már diagnosztizált cukorbetegség esetében ezért rendkívüli fontossága van a szűrővizsgálatokon való részvételnek. A cukorbetegség szemészeti szövődményei a betegek közel egyharmadát érintik, és minden tizedik cukorbeteg esetében súlyos látásromláshoz is vezethetnek!

Nemzetközi statisztikai adatok szerint a diabéteszes populáció mintegy 8%-ának van a háttér retinopátiája mellett az éleslátás helyét érintő vizenyője (macula oedemája), és mintegy 2%-nak van olyan típusú macula oedemája ami látásromlással is jár. A több mint tíz éve cukorbetegségben szenvedők körében, tízből hét esetben, a beteg retináján valamilyen kóros folyamat kimutatható a nemzetközi adatok alapján.

szemszetiszures

A szemfenéken a kóros erek burjánzása és az éleslátás helyének vizenyője (macula oedema) a látást súlyosan veszélyeztető szövődmények, amelyek kezeletlen esetben maradandóan károsíthatják a látást. Emiatt e szövődmények rendszeres ellenőrzése, megfelelő időben elvégzett szemfenéki lézerkezelés, illetve időbeni kezelése elengedhetetlenül fontos. Ezt csak évente elvégzett szemfenéki szűrővizsgálattal lehet biztosítani.

Lakossági tájékoztató indul 2013 novemberétől a Magyar Cukorbetegek Országos Szövetsége, a Semmelweis Egyetem, az Első Magyar Optikus Zrt., az Egy Csepp Figyelem Alapítvány és a Cukorbetegek Budapesti Egyesülete összefogásában, a Novartis Hungária Kft. támogatásával.

Az akcióval a cukorbetegséggel élők és hozzátartozóik figyelmét kívánják felhívni az évenkénti szemfenéki szűrővizsgálat jelentőségére, hogy elkerülhetőek legyenek az akár vaksághoz is vezető súlyos szemészeti szövődmények.  Koltai Róbert, Benkő Péter, Nádas Gábor, Fehér Adrienne, Janklovics Péter, Hevesi Tamás ismertségük erejével állnak ki rendszeres szűrővizsgálat fontossága mellett.

Forrás: