5 egyszerű otthoni trükk, hogy „ne legyen gáz”! 2014-11-09 Blog, Kórkép Megosztás: Tweet Akárhogy is szeretnénk leplezni, a gázképződés bizony mindenkit érint – gyakori gyomorprobléma ez, mely időről-időre előjön. Nem aggódni kell miatta, hanem tudni kezelni. Házilag sem nehéz! Szerencsére, a gázképződés nem olyasmi, amit ne lehetne könnyen kezelni. Ez az emésztési probléma mindenkit érinthet olykor – ám inkább bosszantó, mint súlyos. Legtöbbször felgyülemlett levegő az oka, a meg nem emésztett ételmaradékok lebomlása a belekben – mely hidrogén, szén-dioxid és olykor metán-gáz formálódását eredményezi -, de rosszabb esetben akár gyomorfekély tünete is lehet. Senki sem szeretne kínos helyzetbe kerülni, s akárhogy is nézzük, kellemetlen, ha mások társaságában vagyunk kénytelenek szellenteni. Lássuk, mit is tehetünk ellene, ha ez a késztetés viszonylag gyakran jelentkezik! 1.Változtassuk meg étrendünket Az első dolog, amit tehetünk, hogy étrendünket ellenőrzés alatt tartjuk. Személyenként változó, hogy kinél milyen étel okoz fokozott gázképződést. Mindenesetre a zsírban gazdag élelmiszerek nagyobb mennyiségű fogyasztása, a finomított gabonafélék és a hüvelyesek is gyakran okoznak szellentést. Vagyis, írjuk össze, mit ettünk, amikor fokozott gázképződést tapasztalunk. Ha beazonosítottuk az ételeket, száműzzük őket étrendünkből, így nagy eséllyel megoldódik a gond. A túlságosan gyors evés is okozhat problémát, ahogyan az is, ha habzsolva nyeljük a vizet vagy dohányzunk. Rágjuk meg jól az ételeket és lassítsunk! 2.Gyömbér Valóságos varázsszer a gyömbér a gázképződés ellen. Rágjunk el egy teáskanálnyi lehámozott gyömbért evés előtt, hogy javítsuk a gyomorban az emésztést. Kis mennyiségű gyömbért fel is forralhatunk egy csésze vízben, egy teáskanál mézzel. Ha alkalmazzuk a módszert egy-egy étkezés között, nagy eséllyel megszabadulunk a gyakori szellentéstől. 3.Testmozgás Az ülő életmód ugyancsak hozzájárul ahhoz, hogy a gázképződés fokozódjon. Válasszunk egy számunkra megfelelő testmozgás formát – a fokozottabb fizikai aktivitás és az egyszerű gyakorlatok is sokat számítanak. Üljünk a sarkunkra, hajtsuk le a fejünket és nyugtassuk a hasat a combjainkon. Próbáljuk meg a homlokunkkal elérni a földet és maradjunk ebben a pozícióban, míg 10-et számolunk. Ismételjük meg a gyakorlatot 7-8 alkalommal. Segít kiengedni a gázt a szervezetből. 4.Fahéj A fahéjnak megvan az a természetes képessége, hogy lebontsa a gázt. Ihatunk fahéjas teát egy-egy étkezés után, hogy meggátolja a gázképződést. Evés után egy teáskanál mézre szórjunk fahéjat és fogyasszuk el – ez is használ! A fahéj az emésztés során a zsírbontásban is segít. 5.Menta Egy gyógynövény, mely jól ismert gázképződést enyhítő jellegzetességéről – evés után 5-6 mentalevelet fogyasszunk el. Egy csésze vízben is felforralhatjuk őket, adjunk hozzá egy teáskanál mézet és igyuk meg. Ugyanakkor, ha a gázképződés tartós probléma, legokosabb felkeresni egy orvost és kikérni a véleményét. Forrás: Adrina – Napidoktor.hu Forrás: