17 meglepő dolog, ami befolyásolja a stroke-ot! – 1. rész 2013-03-18 Kórkép Megosztás: Tweet Mit tehetünk annak érdekében, hogy ne fenyegessen minket a stroke veszélye? Ha bizonyos szabályokat betartunk, sokkal kisebb lehet a kockázat! A stroke sajnos igen sok embert érint idősebb korban – ijesztő, mert kiszámíthatatlan, gyakran előfordul és maradandó nyomokat hagy az emberen. A stroke okai, hogy az erek, melyek a vért és az oxigént szállítják az agyba, elzáródnak (iszkémiás stroke) vagy megrepednek (vérzéses stroke). Egy szívre egészséges életmód alapvetően a stroke kockázatát is csökkenti. Tehát fogyasszunk sok zöldséges ételt, mozogjunk rendszeresen és tegyük le a cigarettát. Sok egyéb dolog is van viszont, amellyel a stroke kockázatát mérsékelhetjük. Mik csökkentik a stroke kockázatát? 1. Együnk paradicsomot Amellett, hogy zöldségekben gazdag étrendet követünk, emeljük a likopin-fogyasztásunkat is: az antioxidánsét, amely a paradicsomnak szép, piros színt ad. Egy nemrég végzett tanulmány megállapította: azok a férfiak, akiknél a vér likopin tartalma magas volt, 55 százalékkal kisebb valószínűséggel szenvedtek el stroke-ot. 59 százalékkal kisebb volt annak az esélye is, hogy iszkémiás stroke-ot kapnak. A likopin legmagasabb koncentrációban az intenzív piros zöldségekben, gyümölcsökben található meg, így a paradicsompüré kiváló étel számunkra, de a görögdinnyével, rózsaszín grapefruittal, vagy a guavával is jól járunk. 2. Ellenőriztessük a pitvarfibrillációt Nagyobb a stroke kockázata a pitvarfibrillációval küzdő embereknél, és sokan nem is tudnak róla, hogy van nekik. Ez a gyakori szívritmuszavar (65 év felett az emberek 5 százalékánál előfordul) akkor jelentkezik, amikor a felső szívkamrák (pitvarok) nem működnek együtt a megszokott módon a szív többi részével. A tünetek között a szapora szívverés, szédülés, zavartság, ájulás, fáradtság jelentkezik, de az is lehet, hogy a tünetek nem nyilvánvalóak. A pitvarfibrilláció növeli a vérrögképződés kockázatát, a kezelés ezért magában foglalhatja olyan gyógyszer szedését, amely hígítja a vért, vagy lassítja a szívverést. 3. Izzadjunk! A megfelelő edzés hatékonyan csökkenti a stroke kockázatát vagy csökkenti a hatását. Egy tanulmány szerint még a közepes tempóban végzett gyakorlatok -így a jogging és a biciklizés – is mérsékeli a csendes stroke esélyét, amely memóriaproblémákat okozhat. Egy korábbi nemzetközi tanulmány arra is rámutatott, hogy akik rendszeresen edzettek, azok körében a bekövetkezett stroke tünetei is sokkal kevésbé voltak súlyosak, és a felépülés a stroke kezelése során is szép eredményeket mutatott. Az egészséges életmód fenntartása magába foglalja a napi mozgást, a dohányzás abbahagyását, az egészséges étrendet, a normális testsúlyt és a mértékletes alkoholfogyasztást. Mindezek a stroke kockázatát 80 százalékkal csökkentik egy korábbi tanulmány eredményei szerint. 4. Mérsékeljük a só fogyasztást! A sok só nagyon ártalmas. Az amerikaiak például naponta 1-1 és fél teáskanál sót esznek, azaz kétszer annyit, mint amennyi a javasolt napi mennyiség. Egyes embereknél a só növeli a vérnyomást, ami a stroke egyik fő rizikófaktora. Függetlenül azonban a magas vérnyomástól, akik sok sót fogyasztanak (több mint 4000 milligrammot), azoknál az iszkémiás stroke esélye duplájára nő azokhoz képest, akik csak 1500 milligrammot esznek naponta. Az 1500 mg nagyjából 2/3 teáskanálnyi só. 5. Napi alma Egy holland tanulmány szerint azok az emberek, akik a legtöbb fehér húsú gyümölcsöt és zöldséget fogyasztják naponta (több mint 171 grammot), 52 százalékkal kisebb eséllyel kapnak stroke-ot azokkal szemben, akik csak keveset esznek (78 grammot). Az alma és a körte rosttal és kvercetinnel van tele, amely egy gyulladás ellen harcoló antioxidáns. További népszerű fehér húsú gyümölcsök és zöldségek a banán, a karfiol, uborka, cikória, fokhagyma és hagyma. 6. Kávét csak keveset A mértékletes kávéfogyasztás (1-3 csésze naponta) védelmet jelent az iszkémiás stroke-kal szemben. Ennél többnek nincs hatása a stroke-kockázatra. A mérsékelt kávézás elfogadott, de 2-3 csészénél több kávé növelheti a vérnyomást. Ugyanakkor ha agyi aneurizmánk van, semmiképp se növeljük a vérnyomást kávéval, mert a meggyengült erek megrepedhetnek. 7. Elő az antioxidánsokkal! A csokoládéban levő kakaó flavonoidokat tartalmaz, melyek harcolnak az erek károsodása ellen és megelőzik a vérrögök képződését (melyek stroke-hoz vezethetnek). Egy svéd tanulmány felfedezte, hogy a legtöbb csokoládét fogyasztó férfiaknál a stroke kockázata 17 százalékkal csökkent. A csokoládé típusát a tanulmány nem tartalmazta, de tudjuk, hogy az étcsokoládé több kakaót tartalmaz, mint a tejcsokik. Ellenben, ha nem kedveljük a csokit, a zöld és a fekete tea, a vörösbor, az áfonya, eper és a fokhagyma szintén gazdag flavonoidokban. 8. Óvatosan a műtéttel Egy közelmúltban végzett tanulmány szerint a csípőprotézis-műtéten átesett emberek fokozott stroke-kockázattal szembesülnek. Különösen az operációt követő 1-2 hétben. Az iszkémiás stroke-nak 4,7 százalékkal, a vérzéses stroke-nak 4-5 százalékkal nagyobb az esélye. A veszély a műtétet követő 6-12 hétben is nagy. A tanulmány szerzői arra intenek, hogy helyezzék mérlegre a műtét előnyeit és a stroke rizikó emelkedését. 9. Csökkentsük a vérnyomást! A normális vérnyomás kevesebb, mint 120 mmHg (szisztolés vérnyomás) és nagyjából 80 mmHg (diasztolés vérnyomás). Igyekezzünk megőrizni ezeket az értékeket, hogy elkerüljük a stroke-ot! Egy tanulmány rámutatott, hogy még akkor is 55 százalékkal nagyobb a stroke kockázata, ha a vérnyomás ennél csak kicsivel emelkedik meg. Ebben az esetben a szisztolés vérnyomás 120-139 mmHg, a diasztolés pedig 80-89 mmHg. Akik a legmagasabb tartományba esnek, azoknál a stroke rizikója 79 százalékra emelkedik. A vérnyomás kordában tartásához mozogjunk rendszeresen, étkezzünk egészségesen, adjuk le a pluszkilókat! Ne dohányozzunk, és ha szükséges, gyógyszerrel kezeltessük a vérnyomást. 10. Óvakodjunk a szorongástól, depressziótól! A stroke könnyen depresszióba taszíthatja az embert, de ez fordítva is igaz: a depresszió is befolyásolhatja, hogy kapunk-e stroke-ot! A depressziósoknak egy közelmúltban végzett tanulmány szerint 45 százalékkal nagyobb esélyük van a stroke-ra, és 55 százalékkal nagyobb valószínűséggel bele is halnak abba. Ennek háttere, hogy aki depressziós, sokkal hajlamosabb egészségtelenül enni, dohányozni, elhanyagolni a testmozgást. Még a mérsékelt szorongás és depresszió is növeli a szív- és érrendszeri problémák kockázatát. Cikkünk második felében további 7 tippet olvashattok a stroke ellen. Forrás: