10 tipp a nárcisztikus ember kezeléséhez  – 2.rész

Meddig érdemes tenni érte és mikor ideje lépni?

Nem egyszerű okosan kezelni egy nárcisztikus személyiségjegyekkel rendelkező embert. Meg kell azonban próbálnunk, mert a vele való kapcsolat mentális egészségünkre is hatással lehet.

Aki ismer ilyet, netán közvetlen családtagja az, jól tudja: a nárcisztikus személyiségjegyekkel rendelkező személyekkel nem könnyű bánni. Ha nem irányítjuk megfelelően a vele való kapcsolatot,  az hatással lehet jóllétünkre és mentális egészségünkre.

Ki kell próbálnunk bizonyos stratégiákat – ilyen például a világos határok felállítása -, de fontos az is, hogy rendszeresen támaszkodhassunk emberekre, akikben megbízhatunk.

Cikkünk első felében  általánosságban esett szó a nárcisztikus személy kezeléséről.

Mit tehetünk azonban még, hogy megfelelő viszonyt tartsunk fenn vele?

1.Képezzük ki magunkat a nárcisztikus személyiségzavarral (NPD) kapcsolatban

Az emberek gyakran jellemzik a nárcisztikus személyeket bájosként, szimpatikusként – ami megkönnyítheti, hogy figyelmen kívül hagyják a károsabb jellemzőiket. Fontos tehát, hogy ismerősek legyenek számunkra a személyiségzavar jelei. Ezzel ugyanis egyszerűbben megértjük az illető erősségeit, gyengeségeit és fel leszünk készülve a felmerülő kihívásokra.

Ez az első lépés, hogy megtanuljuk elfogadni ezeket az embereket olyannak, amilyenek.

szakitas2

Foto:123rf.com

 

2.Építsük fel saját önbecsülésünket

Az egészséges önbecsülés sokkal könnyebbé teheti néhány olyan potenciálisan káros viselkedés kezelését – és az ezekkel való megbirkózást -, ami a nárcisztikus embereknél előjöhet.

A pozitív önkép, az öngondoskodás gyakorlása és az egészséges támogató rendszer megtalálása segíthet rugalmasságunk fejlesztésében és az önbecsülés erősítésében. A magasabb önbecsülés könnyebbé teheti a helyzetek kezelését: a világos határok felállítását, az önérvényesítést és az önvédelmet, amelyek mind kulcsfontosságúak, ha nárcisztikus személlyel tartunk fenn kapcsolatot – legyen az barátunk, párunk vagy akár családtagunk.

3.Álljunk ki magunkért

Nem feltétlenül jó megoldás vagy reakció, ha egyszerűen figyelmen kívül hagyunk egy helyzetet vagy elsétálunk.

Sok múlik azonban magán a kapcsolaton. Egy főnökkel, szülővel vagy házastárssal való kapcsolattartás más stratégiákat igényelhet, mint ha munkatárssal, testvérrel vagy gyermekkel van dolgunk. Ha úgy érezzük, átlépjük a határainkat, amikor egy nárcisztikus személyisézavarral küzdő emberrel kommunikálunk, próbáljunk nem túlreagálni a helyzetet, nem láthatóan zavarba jönni, vagy bosszankodni.

Ha olyasvalakiről van szó, akit szereténk az életünkben megtartani, fontos, hogy nyugodtan, finoman kommunikáljunk vele.

El kell mondanunk neki, hogy szavai, viselkedése milyen hatással van az életünkre. Legyen konkrét és következetes azzal kapcsolatban, mi az, ami nem elfogadható és mit várunk el, hogyan bánjanak velünk – készüljünk fel rá, hogy kihívást jelenthet számára az érzéseink megértése vagy átérzése.

4.Állítsunk fel világos határokat

Észrevehetjük, hogy átlépjük határainkat, amikor egy nárcisztikus személyiségzavarral küzdő emberrel foglalkozunk. Ahelyett azonban, hogy megpróbálnánk megváltoztatni egy ilyen embert, a legjobb, ha határokat szabunk a számunkra elfogadhatatlan viselkedésének – és ezt egyértelműen közöljük is vele.

Ezeket a határokat érvényesíteni kell, ahelyett, hogy tétlen fenyegetéseket vagy ultimátumokat terjesztünk elő, abban bízva, hogy komolyan vesz minket.

5.Gyakoroljuk a nyugalmunk megőrzését

A nyugodtságunk érdekében érdemes gyakorolni a mélylégzést, hasznos lehet a jóga vagy a meditáció. Ezek megkönnyítik, hogy ne reagáljunk, amikor egy nárcisztikus személyekkel beszélünk, találkozunk.

Hasznos lehet az is, ha tisztázzuk szándékaidat, vagy gyakoroljuk, amit mondani szeretnénk, mielőtt érvényesítenénk a határainkat. Segíthet előre látni, hogyan reagálhatnak a kihívásokkal teli beszélgetésre, így mi is megfelelően válaszolhatunk.

szakitas

Fotó: pexels

6.Legyen támogató hátterünk

Ha nem tudjuk elkerülni a nárcisztikus személyt, próbáljunk kiépíteni egészséges kapcsolatokat és támogató hálózatot a magunk számára. Ha túl sok időt töltünk diszfunkcionális kapcsolatban egy nárcisztikus személyiséggel, akkor érzelmileg alaposan kimerülhetünk.

Élesszük fel a régi barátságokat, ápoljuk az újabbakat. Találkozzunk gyakrabban a családunkkal.

Ha a társaságunk kisebb, mint szeretnénk, próbáljunk új hobbin keresztül ismerkedni. Legyünk aktívak a közösségünkben, önkénteskedjünk egy helyi jótékonysági szervezetben. Csináljunk valamit, amin keresztül több emberrel találkozhatunk, akikkel jól érezzük magunkat.

7.Ragaszkodjunk az azonnali cselekvéshez

Számos nárcisztikus személyiség jellemzője, hogy jól tud ígérgetni. Megígéri, hogy megteszi, amit kérünk, vagy éppenséggel nem teszi, amit nem szeretünk. Azt is mondhatja, hogy mostantól jobban csinál majd valamit, amire megkértük.

Gyakran őszinték is ezek az ígéretek. Más esetekben azonban csak saját céljai elérésének eszközei.

Bár a közvetlen konfrontáció nem ajánlott, fontos, hogy tisztában legyünk azzal, mit akarunk, mire van szükségünk vagy mit várunk, hogy higgadtan és finoman fejezzük ki magunkat. Tudassuk az illetővel, hogy csak azután teljesítjük a kéréseit, ha ő is teljesítette a miénket.

Ezenkívül legyünk következetesek, hogy komolyan vegye az elvárásainkat.

8.Lássuk be, ha a nárcisztikus személynek szakember segítsége kell

A nárcisztikus személyiségzavarral küzdőknek gyakran egyéb rendellenességeik is vannak. Ilyen például a szerhasználati zavar, más mentális egészségügyi- vagy személyiségzavarok. Ha ez így van, szakember segítségét kell kérnie.

Fontos tudni, hogy a nárcisztikus vonások nem utalnak súlyosabb mentális egészségügyi problémára. Előfordulhat, hogy egyes emberek bizonyos jellemvonásokat mutatnak – például a nagyság téveszméit vagy a jogosultság érzését –, anélkül, hogy ez egy jelentősebb mentális egészségi állapot eredménye lenne.

 

Az egyetlen módja azonban, hogy különbséget tegyünk a véletlenszerű tulajdonságok és a valódi rendellenesség között, ha megvizsgálja őt egy mentális egészségügyi szakember.

A nárcisztikus vonásokkal rendelkezők esetében is előnyös lehet, ha beszélgetnek egy szakemberrel. Jelentősebb diagnózistól függetlenül is károsak lehetnek bizonyos tulajdonságaik a kapcsolatokra, a személyes fejlődésre és a jóllétre.

Nem szabad ugyanakkor elfelejteni, hogy bár a nárcisztikus személyiségzavar mentális egészségi állapot, nem menthető fel az illető a káros vagy visszaélésszerű viselkedése miatt.

9.Ismerjük fel, ha segítségre szorulunk

Ha rendszeres, állandó kapcsolatunk van egy nárcisztikus személyiséggel, az súlyosan befolyásolhatja mentális és fizikai egészségünket.

Ha szorongásos, depressziós vagy megmagyarázhatatlan testi tüneteket tapasztalunk, illetve úgy érezzük, ez a kapcsolat befolyásol minket, keressünk fel orvost, aki bejuttathat minket mentálhigiénés szakemberekhez és támogató csoportokhoz.

Forduljunk családunkhoz, barátainkhoz, hívjunk fel bárkit, aki segíthet. Nem kell egyedül lennünk ebben a helyzetben.

10.Mikor lépjünk tovább?

Egyes nárcisztikus személyiségű emberek verbálisan vagy érzelmileg is bántalmazhatnak bennünket.

Ennek jellemző módjai az állandó név szerint említés, szidalmazás; pártfogó szerep játszása, nyilvános megaláztatás; kiabálás, fenyegetőzés; féltékenység, vádaskodás.

Egyéb figyelmeztető jelek is vannak, amelyekre figyelni kell egy ilyen személynél:

 • minket hibáztat mindenért, ami rosszul megy
 • figyelemmel kíséri, mikor hova megyünk, vagy megpróbál elszigetelni
 • elmondja, hogy valójában mit érzünk vagy mit kell éreznünk
 • rutinszerűen ránk vetíti a saját hiányosságait
 • nyilvánvaló dolgokat tagad le, vagy megpróbálja elbagatellizálni a véleményünket

Végleg ki kell lépni egy nárcisztikus emberrel való kapcsolatból, ha:

 • verbálisan vagy érzelmileg bántalmaznak minket
 • manipuláltnak és irányítottnak érezzük magunkat
 • fizikailag bántalmaztak vagy fenyegetve érezzük magunkat
 • elszigeteltek vagyunk
 • a nárcisztikus személyiséggel rendelkező ember mentális betegség vagy szerrel való visszaélés jeleit mutatja, de nem kap segítséget
 • mentális vagy fizikai egészségünk megsínyli a kapcsolatot.

 

A nárcisztikus személyiségzavarban szenvedő szülő számára a gyerek egy „protézis”

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.