Otthon maradó anyák – A megbélyegzés még mindig él

Egy gyermeket felnevelni nem egyszerű feladat, ráadásul igen összetett. Nem olyan rég még elfogadott dolog volt egy otthon maradó anya – miért alakult ki tehát a megbélyegzés és mihez kezdhetünk vele?

Egy gyermek felnevelése cseppet sem könnyű feladat, valódi munka, amely mindenre kiterjed. A 80-as években háziasszonyként említették azokat a nőket, akik otthon maradtak, ellátták a háztartást és nevelték a csemetéket. Nem járt hozzá ellátás, szabadnap és beteg szabadság – de ezt mindenki tudta.

A szerep mára sem sokat változott a mindennapi háztartási feladatokat illetően. Napjainkban azonban, amikor a nőktől is elvárják, hogy tegyenek meg mindent, másként gondolnak az emberek az otthon maradó anyákra. Sokan hajlamosak azt gondolni, hogy ezek az anyák tévét néznek, lusták és szánalmasak, kevés a felelősségük, vagy unják, hogy egész nap a gyermekekkel vannak otthon.

Pedig a többségük korán reggeltől késő estig végzi a tennivalóit, teszi, amiket kell, szinte soha nincs leállás. Ezek az anyák, akár önként választották az otthon maradó szerepet, akár a körülmények alakították így az életüket – például a koronavírus-járvány alatt elvesztették állásukat -, egész nap a gyermekek gondozásával, a tevékenységeik és a családi pénzügyek intézésével, főzéssel és étkeztetéssel, időpontok egyeztetésével, takarítással, mosással töltik napjaikat. Egyszóval, rengeteg dolgot csinálnak – mégis, a megbélyegzés megmarad.

baba, baba édesanyja kezében, édesanya

A társadalom továbbra is minimálisra csökkenti az otthon maradó anyák tevékenységének társadalmi és pénzügyi értékét. Pedig ezen nők esetében kiemelten fontosak a feladatok megszervezéséhez és végrehajtásához szükséges készségek.

Egy otthon maradó anya, szülő hasonló projektmenedzsmentet végez, mint ami egy munkahelyen kellhet. Mégis, sokak számára ez amolyan „láthatatlan munka”, nem gondolják ugyanis át, mi minden tartozik bele. Ráadásul, nagyon hosszú időn át a női munka történelmileg láthatatlan és értékelhetetlen volt. Valószínű, hogy a megbélyegzés innen is ered.

De valójában miért választja az otthon maradó anya az otthon maradást?

Nos, az okok anyánként eltérőek. Akad olyan a nő, akinek a családja mindig is egykeresős volt.  Jó embereket akar nevelni, kiváló kapcsolatot kialakítani a gyermekekkel, de ehhez idő és türelem is kell. Sok anya azt értékeli, hogy fizikailag jelen lehet és érzelmileg elérhető a családja számára. Van, aki úgy döntött, nem költ arra, hogy a gyermekére más vigyázzon, amíg ő dolgozik – mert a fizetése nem túl sok és nem ér annyit az egész.

Az amerikai Pew Kutatási Központ felmérése szerint 10 felnőttből 6 mondta azt: úgy gondolja, hogy a gyerekek jobban érzik magukat, ha a szülő otthon marad. Olyan kutatások is vannak, amelyek szerint az otthon maradó anya jelenléte pozitív hatással lehet a baba agyára.

védőnő, baba, cumisüveg (1)

Elszigetelő is lehet otthon maradni

Természetesen, nem mindenki éli meg jól a dolgot. Otthon maradó anyának lenni elszigetelő is lehet, függetlenül attól, hogy mi vezetett ehhez a döntéshez. A Gallup elemzése a közelmúltban megállapította, hogy az otthon maradó anyák nagyobb arányban tapasztalnak depressziót, mint a akik dolgoznak munkahelyen. A járvány pedig még jobban rontotta a kiégés és a szorongás érzését.

Sok az egyedülálló szülő is – számára nem sok olyan munkalehetőség kínálkozik, amely élhető fizetést kínálna. Pedig ennek a megoldásnak életképesnek kellene lennie mindenki számára, aki úgy dönt, hogy otthon maradna gyermekével.

Az otthon maradást átmeneti állapotként is lehet kezelni. Jó tisztában lenni azzal, mihez van tehetségünk, mik a szenvedélyeink: ezt az időt tökéletesen ki lehet használni önvizsgálatra is. Kérdezzük meg magunktól, mit élvezünk, mit szeretünk csinálni! Ennek alapján aztán megfelelőbb munkahelyet találhatunk, ha úgy döntünk, vagy úgy hozzák a körülmények.

Olvasd el ezt is!

Tudatosak a magyar szülők a gyermeknevelésben?

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.