Így készülj fel, az anyatej hiányára!

A tejtermelődés serkentésének klasszikus módja az etetések utáni fejés mechanikus vagy elektronikus fejőgép segítségével. Ezt a tejet, ha mélyhűtőbe tesszük, akkor később, mikor már fogytán lesz a tejünk, akkor cumisüvegből vagy pohárból odaadhatjuk gyermekünknek.

A fölösleg eltávolítása azért is fontos, mert, ha tej marad a mellben, az könnyen begyulladhat, fájdalmasan felvizesedhet. Szerencsére ma már kaphatóak különböző homeopátiás készítmények, melyek serkentik a tejtermelést. Érdemes ezek közül többet is kipróbálni, mert mindenkire más van pozitív hatással.

Egy napon azonban minden baba életében eljön a pillanat, hogy az anyatej helyett vagy mellett mást kapjon enni. Ha a saját anyatej már a baba 4 hónapos kora előtt kevésnek bizonyul, akkor lehetőség van arra, hogy a védőnő segítségével az Anyatejgyűjtő Központból anyatejet igényeljünk a pici számára. Ha ez sem elég, akkor tápszerrel is ki kell egészíteni a csecsemő etetését.

Ma már rendkívül sok fajta tápszer létezik és mindenképpen az orvossal kell egyeztetni, hogy melyik a legmegfelelőbb a gyermekünk számára. Ezek összetétele szinte teljesen azonos az anyatejével, tehát semmilyen hátránya nem származhat belőle a kisbabánknak, ha a számukra megfelelő tápszerrel etetjük őket. 4 hónapos kor után pedig lassanként – minden lépést a védőnővel egyeztetve – be lehet vezetni először a gyümölcsleveket, gyümölcspépeket, majd a főzelékféléket.

Forrás: