A praktikus babaszoba

A baba érkezése életünk egyik legfontosabb eseménye. Szeretnénk számára mindent megadni, a lehető legjobb körülményeket teremteni neki.

Élete első szakaszában a babának nyugalomra van szüksége, hiszen sokat alszik.

Ideális esetben külön szobát kaphat, ennek legfontosabb berendezési tárgyai:

Első a babaágy és a pelenkázó asztal, ennek közelében polcok (pl. falon) a babaápoláshoz szükséges holminak. Egyre szaporodó játékait, könyveit és ruháit kell még elhelyezni. Ha külön szobája van, jó, ha helyet kap még itt egy pótágy, ahol szükség esetén, nehéz éjszakákon a mama ledőlhet, illetve egy fotel, ahol nyugodt körülmények között lehet szopatni.

Ha van helyünk egy kisebb asztalt és székeket is betehetünk, hogyha már megy tudjon itt rajzolni, alkotni. Az ő birodalma olyan hely legyen, ahol nem leselkednek rá veszélyek: sarkok, konnektorok. Esetleg a szobaajtóra elválasztó rácsot szerelhetünk, így egy nagy járókaként üzemelhet a tér.

A világítást úgy tervezzük, hogy a mennyezeti lámpám kívül legyen még egy fali lámpa, amit felkapcsolhatunk, pl. éjjel, ha tisztába tesszük úgy, hogy ne süssön a szemébe. Több helyi fénnyel (falikarok, asztali lámpák) hangulatosabbá tehetjük a szobát. Jó, ha az ágya közelében is elhelyezünk egy lámpát, mert hamarosan eljön az az időszak, amikor olvasgatni kezd, illetve mi is esti mesét mondunk neki.

A bútorok kiválasztásánál fontos szempont az esztétikán felül, hogy alapanyaguk, felületkezelésük bababarát legyen, ne tartalmazzon mérgező anyagot!

babaszoba

Ne legyenek veszélyforrások, pl. éles sarkok!

Elegendő tároló helyünk legyen! Nagyon jó szolgálatot tesznek a különböző ládák, amikbe be lehet dobálni a rengeteg apró játékot, ráadásul még esetleg rá is lehet ülni.

Időtálló bútort vegyünk, ami a kor előrehaladtával kiegészíthető, átalakítható (pl. ágy).

Inkább semleges szín és formavilágot válasszunk, a falszínnel, textilekkel, kiegészítőkkel dobhatjuk fel és változtathatjuk meg könnyen, olcsón a szoba hangulatát.

A jelenleg kereskedelemben kapható bútorok, forgalmazók és gyártók közül ajánlok néhányat, a teljesség igénye nélkül.

– www.vox.pl (MegaTrend Kft. Tel: 370-5382)

– www.faktumbutor.hu

– www.ikea.hu

– www.babyexpress.hu

Elrendezés

Minden esetben a legfontosabb szempont az ágyának az elhelyezése. Arra törekedjünk, hogy huzatmentes helye legyen, és az ágy lehetőleg ne „hideg falra” kerüljön.

Második fontos szempont a biztonság! Sarkok, konnektorok, stb. Amire fel lehet mászni, arra biztos, hogy felmászik: tehát a polcokat be kell kötni a falba, hogy ne borulhassanak rá, az ablakra rácsot kell szerelni stb. Arra törekedjünk, hogy elegendő mozgástér legyen, mert az alvós korszakot rövidesen felváltja a kúszó-mászó időszak.

Az elrendezés eldöntéséhez a legjobb megoldás, ha kiválasztottuk a bekerülő bútorcsaládot, készítünk egy méretarányos (M 1: 50, azaz ami a valóságban 1 m az a rajzon 2 cm) alaprajzot a szobáról (ablakok és ajtók helyét bejelölve), kivágjuk az alapbútorokat szintén 1: 50 méretarányban és egészen egyszerűen elkezdjük tologatni, mi hogy férne el. Így ki tudjuk választani, milyen elemekre van szükségünk. Amennyiben nincs rá lehetőség, hogy külön szobába kerüljön a baba, általában vagy testvérrel kell osztoznia, vagy a szülői hálóba kerül az ágya.

Nagyobb testvérrel közös szoba

Sok problémát vet fel, amikor nagyobb testvér szobájába kerül be a baba birodalma. Az elrendezés kialakításánál két irányvonalat lehet követni a szoba méretétől és adottságaitól függően. Ha elég nagy a szoba, valamilyen módon határolni a két gyerek birodalmát valamilyen térelválasztó elemmel: lehet eltolható ajtó, vagy összecsukható paraván, függöny, leengedhető roló, fareluxa, térelválasztó polc, szekrény.

A másik megoldás, hogy kialakítunk egy közös alvósarkot (fenti határolási módokkal), akár a nagyobb gyerek emeletes ágyon alhat, ami alá elhelyezhetjük a babaágyat. A szoba másik része pedig játszó, tanuló tér lehet. Itt is sokat segíthet a fent említett méretarányos alaprajzon tologatós módszer. Mindenképpen jól használható az emeletes ágy több gyerek egy szobában történő elhelyezésére, amennyiben elegendő a belmagasság.

Szülői hálóba kerül a baba

Szülői hálóba kerül a baba

Talán az első időszakban még kényelmesebb a mamának, ha a baba a hálóban van, de tartósan nem ajánlom. Sem a babának nem jó, mind a szülőknek zavaró. Ennél mindenképpen jobb, ha az első hónapok után a testvérével osztozik a szobán. Ha mégis ide kerül, itt is arra törekedjünk, hogy nyugodt zugot alakítsunk ki számára, esetleg a fenti ajánlott határolási módszerek közül választva.

Anyagok

A bútorok kiválasztásánál már írtam, hogy olyan alapanyagból és olyan felületkezeléssel készüljön, ami nem tartalmaz mérgező anyagokat.

A padlóburkolat mindenképpen meleg burkolat legyen: laminált padló, parketta, esetleg padlószőnyeg. A padlószőnyeg nehéz tisztíthatósága miatt inkább a parkettát ajánlom. Igaz, hogy a kúszó-mászó babának puha, kényelmes felület a padlószőnyeg, de állandóan port lélegezhet be. Én jobbnak tartom, ha parkettára teszünk nagyméretű a textilekkel harmonizáló darabszőnyeget, amit lehet mosni, tisztítani. Ha mégis padlószőnyegünk van, gyakran porszívózzuk, tisztítsuk.

Arra törekedjünk, hogy a textíliák természetes alapanyagúak legyenek (pl. pamut, gyapjú) A fal lehet tapétázott vagy festett. Túl jellegzetes mintájú tapétát hamar megununk, ráadásul nehezebb eltávolítani, ismét festőt kell hívni. Viszont egy ügyes kezű férj 1-2 nap alatt átfestheti a korábban festő által jól előkészített felületet.

A baba eleinte mindent a szájába vesz, így teszteli. Tehát amit beteszünk a szobájába, olyan anyagból legyen, amit nem baj, ha bekap. Cserepes virágot csak úgy helyezzünk el, hogy ne érhesse el!

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.