Mesébe bújva jógázva – A gyerekek új mozgásformája

Túlzsúfolt gyermekkor

Az utóbbi években a gyerekek túl lettek terhelve, egyik délutáni foglalkozásról rohannak a másikra, nyelvtanulás, mozgás, zene egyik program éri a másikat, nincs idejük gyereknek lenni, játszani, megpihenni. Minden szülő szeretné, ha a kisfia vagy kislánya lenne a legokosabb és legügyesebb már az óvódában. De jót teszünk –e ezzel gyermekeinek? A jóga a felnőtteknek segít és rohanó világunkban egyensúlyt teremt, akkor adott a kérdés, hogy lehet –e ezt korábban is kezdeni? A gyermekjóga a tévhitekkel ellentétben nem kicsavart testpózokról, lótuszülésben történő hosszú percekig tartó “om-ozásról”, ellazulásról szól. De akkor miről?

Jakab Adrienn amaSole – Kicsinapraforgók gyermekjóga oktatót és trénert kérdeztük, hogy a jóga, mint mozgásforma, milyen hatással van a gyerekekre.

“A gyermekjóga véleményem szerint egy egészen különös, átfogó mozgásforma. A gyerekek számára a gyakorlatok egyszerű tornagyakorlatoknak tűnnek, mesébe, különböző tanulságos történekbe ágyazva, miközbenkönnyed játékos formában sajátítják el a különböző jógapózokat, légzéstechnikákat, relaxációs módszereket. Az órák célja az, hogy megismerkedjenek testrészeikkel, azokat tudatosítsák. Nagy figyelmet fordítunk a helyes légzés szerepére, ellazulásra, különböző technikákat tanulunk azokra az esetekre, amikor öngyógyításra van szüksége a testnek. Lehet az fáradság, pocifájás, székelési probléma, vagy torokfájás, esetleg fel van telve az arcürege. Nagyon fontosnak tartom, hogy tisztába legyenek vele, már gyermekkortól, hogy van más megoldás is az orvosságokon kívül, és általában lelkesen használják is a megtanult jógagyakorlatokat. Nagy hangsúlyt fektetünk a gerincre, az egyenes ülésre, a gerincmenti tartóizmok megerősítésre.”

A mozgás és lelki egészség

A mozgásnak nagyon fontos szerepe van a lelki egészség szempontjából. Teret kell hagyni a gyereknek, hogy kimozogják magukból a feszültséget. A mai rohanó világunkban rengeteg teher ül az ő vállukon is, ők még nem tudnak (beszélni róla,) és nem is kell beszélniük róla. Egy pozitív támogató közegben a test, a mozgás által, hatást gyakorol a lélekre és gyógyítja, rendezi azt. A gyerekek számára végtelenül fontos az a közeg, amiben tanulnak, amiben mozognak.

Egy gyerekjóga óra során, hogy egy támogató, vidám, játékos közegben jól tudja érezni magát minden gyerek.

“A Kicsinapraforgók gyermekjóga órák nem a fegyelmezésről szólnak, azt vallom, hogy ha a gyerek figyelmét nem tudom lekötni, akkor az óra nem elég mozgalmas, érdekes, és akkor erre rögtön reagálok. Nem ismert számomra a rossz gyerek kategória, inkább azt vallom, hogy vannak elevenebbek, és több figyelmet igénylők” – mondta Adrienn, majd hozzátette. – “Nagyon sok felnőttkori mozgásszervi panasz vezethető vissza a gyerekkora. Feszültség, nyomás hatására az izmok is befeszülnek, különböző érzelmi blokkok rögzülnek az izommemóriában. Nagyon fontos, hogy nem elég az izmokat erősíteni, rugalmassá is kell őket tenni. A rugalmasságot viszont nagyban befolyásolja a közeg, amiben a mozgást végzik, az izmokat erősítik. Nyújtani a gyerekek csak biztonságos közegben tudnak, amikor az izmok nem feszülnek be.”

gyerekjoga2

Jóga, és más sportok

Minden szülő a legjobbat akarja kihozni csemetéjéből, nagyon korán nagyon kemény, akár versenysportokra is “rákényszerítjük” gyermekeink. Mint minden más sportban is, a jógát sem szabad kötelezővé tenni. A cél, hogy minél jobban érezhesse magát a gyerek, és akkor dönthessen ő, hogy tetszik-e neki a gyerekjóga, vagy más sport. Legyen ez az ő szabad választása. Ne egy külső kényszer hatására kelljen járnia, mert akkor egy falat fog idővel maga köré vonni és az ellenkezőjét érjük el vele, mint szerettük volna. Azzal is tisztában kell lennünk, hogy a gyerekeknek meg kell tanulniuk a saját választás jogát. Ez nagy hasznukra lesz majd későbbi életükben felnőttként egy nem lélekemelő munkahely, párkapcsolat esetén.

Család és a jóga, időhiány

Gyakran megtörténik az is, hogy a heti több elfoglaltság mellé szeretné a  szülő a gyermekének még pluszban a jógát. Mivel a gyerekjóga testi és lelki felfrissülést eredményez, a legjobb a szülő és gyermek közös együtt jógázása. Amikor Játékos formában otthon együtt jógázhatnak, és ezzel mindennél többet adhat a gyermekének, és természetesen saját magának is egy anya vagy apa, hisz minőségi időt tölt el együtt a család. Ebben nagy segítséget nyújtanak a jógakártyák, amivel otthon nagyon könnyedén elsajátítva a gyakorlatokat. A kártyák érdekessége, hogy az idén gyerekrajzpályázaton választják, ki a megmutatni kívánt mozdulatokat, amik felkerülnek majd a kártyákra.

Egymásra figyelés

Az egyik legfontosabb része a gyerekjógának, hogy a gyakorlatok és a játékok érzelmi intelligencia fejlesztéssel vannak megfűszerezve. Egy átlagos gyereknek nagyon hamar feltűnik, hogy a jógaóra nem a versenyről szól. Nincs olyan játék amiben nyertes lenne, itt mindenki nyer, hisz egy jót jógázott. Egy gyerekjóga órán mindenki egytől- egyig ügyes és jól érezheti magát.

“Mindennap történik valami jó dolog velünk, de a mai gyerekek elégedetlenek, ami egy társadalmi jelenség is, hiszen ezt látják a szülőktől. A gyermekjóga órán megtanulják, hogy apró dolgoktól is lehet csodálatos egy nap, és hogy minden este ezekkel a jó gondolatokkal feküdjenek le, hogy mindig mesés álmaik és gyermekkoruk legyen.“ – Jakab Adrienn amaSole – Kicsinapraforgók gyermekjóga oktatót és trénert

Hasznos tanácsok, amit ma elkezdhetsz

–       Próbálj meg a jó dolgokra koncentrálni, hisz gyermeked érzelmi intelligenciája a gyermekkorban fejleszthető legkönnyebben, és a szülői minta tanít legjobban, nem az, amit hall tőled a gyerek

–       Figyeld meg a saját légzésed! Történjen orron keresztül. Próbáld meg elnyújtani. A

kilégzés oldja a stresszt. Ha megy a légzés legyen hosszabb. A légzést is ugyanúgy,

mint mindent a gyermek (azt) utánozza, ahogy a szülők csinálják, a legfőbb mintája Te vagy a szülő.

–       Tudatosítsd a tested, kezdj el vele foglalkozni a mozgás által.

–       Szerezz be egy jógakártyát (mozgásos kártyajátékot), és már ma estétől együtt élvezheti a család minden tagja a gyakorlatok jótékony hatását. Ne feledd a legtöbb, amit adhatsz a gyerekednek az a minőségi idő, amit vele töltesz!

–       További információk a gyerekjógáról: www.amasolejoga.hu

 

Forrás: