Így indul újra a gyermektáboroztatás

Az idei vakáció jóval több gyermek számára tartogat élménydús táborozást, mint tavaly, ami átlagosan 80% feletti foglaltságot eredményezhet a táborokban. Tízből hat család napközis programot választ, a legtöbben sporttal töltik a vakációt, de megjelentek a newtech táborok is.

A táborárak nem nőttek tavalyhoz képest, de régiónként nagy különbségek lehetnek, valamint érezhető, hogy a minőség egyre fontosabb a szülőknek. A Táborfigyelő gyermektábor-összehasonlíó portál elemzése.

190 ezer gyermek táborozhat

20%-kal magasabb a táborfoglalások száma a tavalyi év azonos időszakához viszonyítva, aminek eredményeként 190 ezer gyermek táborozhat legalább egy hetet a vakáció ideje alatt. A növekvő gyermekszám a foglalási arányt is pozitívan befolyásolja, elérhetővé válik a nyárra a 80-85% közötti foglaltság a táborokban, ami már rentábilissá teszi a szolgáltatást, így a tábori piac – a jelenleg rendelkezésre álló információk alapján – át tudta vészelni a koronavírus negatív hatásait.

Többen alszanak otthon

Többen választanak napközis tábort (55%), mint ottalvós programot, viszont látszik a visszarendeződés. A koronavírus előtti időszakban fele-fele arányban választottak gyermekek és szüleik a típusok közül, addig 2020-ban tíz gyermekből hat napközis táborban volt a nyári szünet alatt. Ez a típus idén is vezet, de már többen foglalnak ottalvós vakáció lehetőséget is, mint tavaly.

Legtöbben sportolnak, de itt vannak a newtech táborok!

A legtöbb gyermek sporttáborokban vakációzik, de kaland- és angoltáborokat is sokan választanak. Újdonság, hogy megjelentek a newtech táborok, amelyek, haladva a korral, a legmodernebb technológiák használatára tanítják a táborozó gyerekeknek, mint például drónprogramozás, mesterséges intelligencia, alkalmazásfejlesztés és robotika.

Fotó: 123rf.com

Stagnáló árak, de régiónként nagy eltérések tapasztalhatóak

A táborárak érdemben nem emelkedtek a tavalyi évhez képest, így egy napközis tábor átlagára országosan 35 ezer forint, míg ez az érték az ottalvós táborok esetében 56 ezer forint. Fontos megjegyezni, hogy régiónként akár tízezer forintos különbségek is előfordulhatnak ugyanolyan tábortípus esetén.

Egyre többen keresik a sátras logót!

A jelentkezések közel ötöde (16%) a Táborminősítő által bevizsgált táborokba valósult meg, azaz a szülők egyre inkább előnyben részesítik, ha egy vakációs lehetőség objektív, független szakértői csapat által értékelt. Több mint 30 ezer gyermek fog bevizsgált táborokban vakációzni 2021-ben.

Gyerektáborok – A biztonságé lesz a főszerep nyáron

Forrás: https://napidoktor.hu/index