Hogyan előzhető meg az ételmérgezés a téli hónapok alatt?

Ha szezonálisan nézzük, akkor az ételmérgezések leginkább a nyári hónapokban jellemzőek, azonban nem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy a tél is számos veszélyt rejteget. Ha az ételt nem megfelelően – meleg helyen vagy szobahőmérsékleten – tároljuk, könnyen elszaporodhatnak a baktériumok. Gyermekünk egészségére nézve ezért rendkívül fontos, hogy a romlandó ételeket mindig hűtőszekrényben, és frissen tartva legyenek, hogy elkerülhessük az esetleges megbetegedéseket.

A legnagyobb veszélyforrást mindig a romlott húsételek jelenthetik, hiszen téli időszakban legtöbbször a házi vágások termékei kerülnek az asztalra.

Állandó jelleggel ellenőrizzük, hogy milyen ételek maradtak a hűtőszekrényben és milyen élelmiszereket tárolunk az éléskamra vagy a spájz hűvösében. A kisebb gyerekek szervezete még kevésbé ellenálló, ezért ők jobban ki vannak téve az ételmérgezések veszélyeinek.

De miből  tudhatjuk meg, hogy ehető-e még egy étel, vagy el kell dobni?

Mennyi ideig lehet szobahőmérsékleten tárolni a főtt ételeket?

Az elkészült ételeket legfeljebb egy-két órát tárolhatjuk szobahőmérsékleten, majd amint lehetséges, hűtőbe kell tenni. Ha több ideig állt az étel a konyhában (főleg, ha az majonézes vagy tejszínes) már ne együk meg – még akkor sem, ha jól néz ki – és gyermekünk se kapjon belőle. Ha tárolni szeretnénk, vagy a maradékot később elfogyasztani, akkor amit a hőmérséklete engedi, azonnal kerüljön a hűtőszekrénybe .

Mennyi ideig tárolható az étel a hűtőszekrényben?

Az ételt típusától függ, de legjobb, ha 3-4 napon belül mindenképp elfogyasztjuk, hogy ne legyen ideje a penésznek kialakulni, és a baktériumoknak megtelepedni. Bizonyos ételcsoportok kifejezetten kényesek és veszélyesek, ilyenek például a húst, tejet vagy tojást tartalmazó élelmiszerek. A majonézes és tejszínes ételeket lehetőleg ne tegyük el több napra, hanem elkészültük után, frissen fogyasszuk el.

 Az ételmérgezés megelőzése

Sok mindent  tehetünk az ételmérgezés megelőzése érdekében. A megelőző intézkedések az ételkészítés minden szakaszát érintik, az előkészítéstől a főzésen keresztül, egészen a maradékok tárolásáig. Vannak esetek, amikor az élelmiszerek már fertőzött állapotban kerülnek feldolgozásra, vagy a nem megfelelően megmosott kéz vagy a szennyezett konyhai eszközök baktériumokat visznek bele. Ilyenkor a nem megfelelő hőmérsékleten tárolt ételekben a kórokozók és a szaprofiták rohamosan elszaporodhatnak, ételmérgezéses megbetegedéseket okozva.

A felelősség nagy része a felnőttekre hárul, de a gyerekek is sokat segíthetnek egy esetleges ételmérgezés és a baktériumok elszaporodásának megelőzése érdekében. A legfontosabb, hogy mindig mossanak kezet, ha a konyhában szeretnének segédkezni.

Hogyan tároljuk megfelelően az ételeket?

A zöldségeket, gyümölcsöket jól meg kell mosni fogyasztás előtt. Erre a gyerekeket is meg kell tanítani. Kizárólag megfelelően elkészített ételeket szabad fogyasztani. Ha például észreveszed a szárnyas húson, hogy a belseje kissé rózsaszínes és nyers, ne egyétek meg! Jól nézd meg, mit eszel, és milyen szaga van. Jó példa erre a tej. Ha ittál valaha megsavanyodott tejet, biztosan nem vágysz még egyszer hasonló élményre.

penész (ami lehet zöld, rózsaszín, fehér vagy barna) szintén azt jelzi, hogy az étel megromlott. Ha az előző napokban elkészített étel maradékát szeretnénk elfogyasztani, fel kell melegíteni. A melegítés által elpusztulhatnak azok a baktériumok, amelyek a hűtőben töltött időszakban kifejlődtek. Mikor a gyermekünket szeretnénk megetetni, mindig melegítsük fel az ételt, még akkor is, ha meg vagyunk győződve arról, hogy megfelelően volt tárolva!

A nagy bevásárlások alkalmával számos késztermék, édesség és gyümölcs kerül a kosarunkba. Minden esetben ellenőrizni a szavatossági időt! Minden csomagolt élelmiszeren fel kell legyen tüntetve a szavatossági idő vagy az időpont, ameddig tárolható. Vannak olyan időpontok, amelyek azt jelölik, meddig tartható a termék kereskedelmi forgalomban. Ez arra a napra utal, amikor a terméket le kell venni az üzlet polcairól. Ne fogyasszuk el azt az élelmiszert, amelynek lejárt a szavatossági ideje!

Mivel a gyerekek immunrendszere még fejlődésben van, számukra a felnőtteknél is veszélyesebb lehet a lejárt szavatosságú termékek fogyasztása!

 

 

 

Forrás: