Gluténmentes élelmiszerek a közétkeztetésben 2015-08-23 Blog, Iskolatáska Megosztás: Tweet A közétkeztetésben szeptember 1-jétől kötelező lesz biztosítani az orvosilag indokolt diétás étkezést, amire nincs még minden szolgáltató felkészülve – hangzott el azon a fórumon, amelyet a gluténmentes élelmiszerek legnagyobb hazai gyártója, a Civita Food Kft. rendezett a debreceni Farmer expón. Vaszkó Gábor ügyvezető szerint ma Magyarországon nincs államilag garantált minősítése a gluténmentes élelmiszereknek. A gluténérzékenység Európában, közte hazánkban is a lakosság egy-két százalékát érinti, de amíg Angliában a 20 százalékot eléri az egészségtudatosan, gluténmentesen étkezők aránya, addig hazánkban ez az arány mindössze két-három százalék – tette hozzá. Elmondta azt is, hogy cégük évente 4000 tonna gluténmentes tésztát és 300 tonna GMO-mentes olajat állít elő, aminek egy részét jelenleg Agliába és Romániába szállítják, de már előrehaladott tárgyalásokat folytatnak az exportról Ausztriával, Németországgal és Svédországgal is. Koltai Tünde, a Lisztérzékenyek Országos Egyesületének elnöke a tanácskozást megelőzően az MTI-nek elmondta: a gyermekétkeztetésben, a szociális- és a kórházi étkeztetésben szeptember elsejétől kötelezően biztosítani kell az orvosilag indokolt diétát, ami mintegy 200 ezer embert érint. A szakember szerint az allergiamentes diétát könnyebb betartani, mert csak el kell hagyni az allergén termékeket, mint például a tojás, a tej, a szója, vagy a hal. Ugyanakkor a gluténmentesség – egy kilogrammnyi étel 20 milligramm glutént tartalmazhat – betartása már sokkal nehezebb, egy kanál liszttel is be lehet vinni a megengedettnél nagyobb mennyiséget az ételbe – magyarázta Koltai Tünde. Az egyesület elnöke ezért a szolgáltatók felkészítését tartja nagyon fontosnak az allergiamentes étkezés biztosításában, ugyanakkor a hatóságoknak is fel kell készülniük a hatékony ellenőrzésre – fűzte hozzá. (MTI) Forrás: