„Zöld arany” – a tökmagolaj! 2020-10-19 Blog, Diéta, Egészséges otthon Megosztás: Tweet Tudtad, hogy Magyarországot a nagy tökmagolaj-termelők között tartják számon? Főként Vendvidéken és Mura-vidéken termelik a legtöbbet, hiszen már ezeken a területeken nagy hagyománynak örvend. A tököt már 6-8 ezer évvel ezelőtt is ismerték. A lopótök kivételével Amerikából származik és Európába, Ázsiába és Afrikába a spanyolok és a portugálok vitték be a 16. században. A termesztett tökök nagy része négy tökfajhoz tartozik. Elkülönült fajtái a laskatöknek nincsenek, a pézsmatöknek kevés, azonban az óriás-, illetve a spárgatöknek számtalan fajtája van. A spárgatök fajtájához tartozik a cukkini, a csillagtök, spagetti tök, patisszon, takarmánytök és egyes dísztök. Az óriástök fajtájához pedig, sütőtök, pézsmatök és a fügelevelű tök. Rendszerezés szempontjából 18 faj és 1 hibrid faj van. A töktermelésben a tökmagokat sok felé önállóan is fogyasztják, süteményekbe, salátákba szokták szórni pirítva, de többek között tökmagolajat is készítenek belőle. Fotó: 123rf.com Leginkább az Őrségben foglalkoznak a tök termelésével és a tökmagolaj előállításával. Nem véletlenül nevezik az Örség „zöld aranyának” a tökmagolajat. Nem csak finom, hanem rendkívül egészséges- persze, ha a megfelelő módon nyerik ki a vékony hártyás maghéjából az olajat, melyet hidegen sajtolnak. A tökmagolaj őshazája Dél-és Közép-Amerika. A tökmagolajról korábbi cikkekben már megosztottak néhány hasznos információt, melyeket ezen a linken, illetve itt is eltudsz olvasni. Ha szeretnél egy jó sütőtök krém leves receptet, akkor nincs más dolgod, mint az alábbi linkre kattintani. Forrás: Csak a Nőknek