Négy trópusi gyümölcs a kicsattanó egészségért 2019-07-30 Blog, Egészséges otthon, Természetesen, Zöld Megosztás: Tweet Az ananász és a mangó egyaránt sztár Miért számítanak manapság népszerűnek egészségügyi szempontból bizonyos trópusi gyümölcsök? Íme az a négy, amely megérdemelten került a legjobbak közé. A trópusi gyümölcsök egyre nagyobb számban nőnek, s gyakran egész évben. Szállítási célból ugyanakkor előfordul, hogy leszedik, mielőtt érett lenne. Tény, hogy íze akkor a legjobb, amikor éretten szüretelik le és azon a helyen, ahol általában nő. Egy biztos: az étrendünkben gyakran előforduló hiányosságokat könnyen betölthetik ezek a trópusi gyümölcsök. Lássuk, melyek a legjobbak. 1.Papaya: sok helyen nő ez a finom, trópusi gyümölcs, de az öt legnagyobb ország India, Indonézia, Brazília, Nigéria és Mexikó. Van nagyobb és kisebb, édesebb és keserűbb változata. Minél érettebb, annál édesebb. Mivel a szállítás során sokszor nem elég érett, keserűbb lehet a vártnál. A megfelelő érettségű papaya könnyed, csúszós és mély narancssárga. A magvai is ehetők, erősek, ízük valahová a mustár és a fekete bors közé tehető. A papaya előnye: a trópusi gyümölcs jól ismert arról, hogy mindenben segítséget nyújthat, ami összefügg az emésztőrendszerrel. Nyugtató a gyomorra, s tartalmaz enzimeket, melyek segítenek lebontani és megemészteni az ételt. A fekete magokat összetörve szintén lehet fogyasztani emésztéssegítőnek. Evőkanálnyit is megehetünk belőle az egészségügyi előnyökért! 2.Mangó: Indiában, Indonéziában és Burmában nő a legtöbb az egyik legjobb trópusi gyümölcsből. Az egyik legértékesebb és leghatékonyabb, legjobb gyümölcs, mely a Trópusokról érkezik. Savanykás, ultra-édes íze emlékezetes. A mangó rostban gazdag gyümölcs, könnyű megemészteni és teljes szervezetünk számára előnyökkel bír. A mangó lúgosító, cukorbetegeknek is ajánlott, mivel alacsony a glikémiás indexe, s segíthet javítani a szem, a haj és a bőr egészségét. Nagyszerű kálium-forrás, amely nagymértékben hozzájárul például a székrekedés, vagy a bélrendszeri problémák enyhítéséhez. B6-, A-vitamint, C-vitamint, valamint magnéziumot is tartalmaz. A mangó lágy formában olyan, mint az avokádó, illata édeskés – erről tudhatjuk, hogy érett. Tápanyagaival hozzájárul jó közérzetünkhöz. 3.Kakaó gyümölcs: ez az egyik legjobb trópusi gyümölcs a dél-amerikai mély esőerdőiben őshonos. Nehéz azonban hozzájutni, ha az ember nem az adott területen él. Táplálkozási előnyei azonban igencsak kiemelkedőek. Ha kinyitunk egy friss kakaóhüvelyt, számos különálló babot találhatunk benne, vastag, fehér anyaggal. Ez az anyag a gyümölcs pépje: kellemes fogyasztani, kissé savanykás, csípős, de édes, enyhén virágízű. Sokkal kevésbé savas viszont, mint egy citrom. A legtöbb ember a csokoládéízű italról ismeri a kakaó gyümölcsöt, pépjét és gyümölcsét gyakran kidobják. A gazdák és a szállítók hasznosítják a tápláló cellulózt. Sok élelmiszerrel ellentétben ugyanis a kakaópép nagyon magas E-vitamin és D-vitamin tartalmú. Magnéziumot és polifenol-antioxidánsokat szintén nagy mennyiségben találunk benne. Amikor kinyitják, a gyümölcs szinte azonnal erjedni kezd, ezért nehéz szállítani és feldolgozni. Mindenképp érdemes azonban kipróbálni! 4.Ananász: szintén egyike a legjobb trópusi gyümölcsöknek. Világszerte jól ismert, s ez nagyjából 1860 óta van így. Dél-Amerikában volt őshonos, mielőtt Columbus 1493-ban felfedezte. Egy ananász gyümölcs egyidejűleg csak egy gyümölcsöt adhat. A világ teljes ananásztermelésének egynegyede származik Hawaiiról. Egy új ananász termesztéséhez a leveleit kell elültetni. Ha pedig már megkezdtünk egy ananászt, szobahőmérsékleten 2 napon belül el kell fogyasztanunk. Hűtőben 1 hétig áll el. Régen számos betegség kezelésére alkalmazták, s a tudósok csak mostanság jönnek rá, miért is használták a népi gyógyászatban. Az ananászban levő bromelain enzim segít lebontani a szervezetben gyulladást okozó fehérjeláncokat. Üres gyomorra különösen előnyösek az enzim hatásai. Ha más étellel együtt esszük, segít lebontani az élelmiszer-anyagot. Ugyanez az enzim képes volt lebontani rákos fehérjeláncokat, mely korábban csak kemoterápia útján sikerült. Forrás: https://napidoktor.hu/index