Ne csókold meg a baromfit!

Az Egyesült Államok Betegségmegelőzési és Járványügyi Központja (CDC) arra szólította fel a lakosságot, hogy mellőzzék az élő baromfi csókolgatását a szalmonella-járvány kitörése alatt.

A bejelentett fertőzések összefüggésben vannak a háztáji baromfival való érintkezéssel – tájékoztatott a BBC.

Ne csókolgassa és ne ölelje magához a madarakat, mert ez baktériumokat terjeszthet a szájban, és betegséget okozhat”

– figyelmeztetett az egészségügyi központ.

Arról is tájékoztattak, hogy a baromfi, mint a csirke és a kacsa, még akkor is képes hordozni a szalmonella baktériumokat, ha egészségesnek és tisztának tűnnek, és ezek könnyen elterjedhetnek azokon a területeken, ahol élnek az állatok.

Etióp és svéd kutatók szerint a csirkék szaga távol tartja a maláriaszúnyogokat. Ha rájönnek, milyen illatanyag felelős ezért, azt bevethetik a malária elleni küzdelemben.

A csirke a leghatásosabb szúnyogriasztó

A fertőzés lázat, hasmenést, gyomorfájást és hányást okozhat. A legtöbb ember kezelés nélkül meggyógyul, de a súlyosabb esetek halált okozhatnak. A CDC azt tanácsolja, hogy mindenki mosson kezet miután hozzáért a baromfihoz, illetve akadályozza meg mindenki, hogy a gyermekek a madarakhoz nyúljanak.

baromfi

A szalmonella-járvány miatt az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ indított vizsgálatot, miután 43 államban 163 embert jelentettek betegnek.

A Járványügyi Központ adatai szerint a legutóbbi járványokban megbetegedett személyek egyharmada öt évnél fiatalabb volt. Körülbelül 34 embert szállítottak kórházba február közepe óta, de halálesetekről nem számoltak be.

 

Forrás: MTI