Narancs színű bögréből finom a forró csoki

Európai tudósok kutatásai szerint az ételek és italok tálalási módja nagyban befolyásolja az ízérzékelést is.

A Valenciai Műszaki Egyetem és az Oxford Egyetem tudósai 57 önkéntest kértek fel a kutatásban való részvételre. Az önkénteseknek négy különböző színű – fehér, krém, piros és narancs (fehér belsővel) – műanyag pohárban forró csokoládét szolgáltak fel, majd megkérdezték őket, melyik ízlett nekik a legjobban.

kakaó

Bár a forró csokoládé íze minden esetben ugyanolyan volt, a résztvevőknek mégis a narancs- és krémszínű poharakban felszolgált italt tartották a legfinomabbnak. “A tányérok és poharak színe úgy tűnik, nagyban növelheti az ételek és italok élvezeti értékét íz és aroma szempontjából” – nyilatkozta Betina Piqueras-Fiszman, a Valenciai Műszaki Egyetem munkatársa, aki szerint a kutatási eredmények nagyban segíthetik a séfek és élelmiszergyártók munkáját.

Korábbi kutatások megmutatták, miként segíthetik a sárga színű flakonok és poharak a citrom ízének kiemelését a különböző üdítőitalokban. A hideg színű, például kék üdítőitalok egyes vizsgálati eredmények szerint jobban oltják a szomjat, mint a melegebb színű (piros) üdítők. Érdekes továbbá, hogy a kutatási eredmények szerint a rózsaszín italokat automatikusan cukrosabbnak érzékeljük, mint a semlegesebb színű üdítőket.

Forrás: