Ínyenc halpástétom

A halpástétom finom balzsamecetes rucolával, citromos-mézes-mazsolás kapribogyóraguval, különleges előétel lehet.

HOZZÁVALÓK (6 személyre):

A pástétomhoz:

  • 50 dkg hal (fogas, lazac vegyesen)
  • 1 liter fűszeres alaplé (hozzá: 5 dkg vaj, 2 karika citrom, 1 dl fehérbor, 1 db babérlevél, 5 szem egész bors, 10 dkg gomba)
  • 2 db egész tojás
  • 5 dkg liszt
  • 2 db főtt tojás fehérjéje (apró darabokra vágva)
  • só, fehér bors
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • 1 db citrom leve

A raguhoz:

  • 5 dkg kapribogyó
  • 1 dl fehérborban áztatott mazsola (5 dkg)
  • 1 evőkanál mustár
  • 2 evőkanál nádcukor
  • 6 evőkanál olívaolaj
  • 1 teáskanál borecet
  • 1 db citrom leve
  • 1 csokor petrezselyemzöld

halpástétom

A tálaláshoz:

  • 10 dkg rucola
  • 3 evőkanál balzsamecet
  • 1. A halakat a forrásban lévő fűszeres alaplében 3-5 percig főzzük
  • 2. Mikor a halunk megfőtt, kivesszük a léből és kiterítjük, hogy jól kihűljön.
  • 3. Ezután lazán nagyobb darabokra tördeljük és összekeverjük a fűszerekkel, a liszttel, az egész tojással és az apróra vágott főtt tojásfehérjével.
  • 4. A formát kibéleljük fóliával, és a bekevert pástétomot belerakjuk. 80 percen keresztül 85 fokos sütőben készre pároljuk.
  • 5. Tálaláskor a kihűlt és felszeletelt pástétomot a balzsamecettel meglocsolt rucolalevelekre tálaljuk, és körbeöntjük a raguval.

Recept: Tamáska László

Forrás: