A mindenható ecet 2019-08-19 Blog, Egészséges otthon, Természetesen Megosztás: Tweet A régi korok háziasszonyai ódákat zengtek egy konyhai csodaszerről, amely szinte fillérekbe kerül és minden kosszal elbánik. Miért fizetnél több ezret tisztítószerekre? Kiváló a saláták ízesítésére, sőt: háborúk idején citrompótlóként használták. A szükség nagy úr, ezért bizonyára akkor jöttek rá a háziasszonyok, hogy mi mindenre jó a csodaszerként aposztrofált ecet. Persze manapság már van balzsamecet, almaecet, borecet és ki tudja még hány -féle, de a sima, élelmiszerboltokban vagy háztartási boltokban is beszerezhető fajtája tökéletesen megfelel a háztartással vívott csatában. A gáztűzhely tetejének tisztítása kis túlzással felér egy félnapos munkával. A legkritikusabb pont talán a gázégők, amelyekre ha ráég a kosz, akkor sikálhatod egész nap. Áztasd a levehető gázégőket egy órára desztillált malátaecetbe (irány a háztartási boltba), majd szivaccsal, határozott mozdulatokkal töröld le a koszt. Az évek bizony megmutatkoznak az előszobai, fürdőszobai vagy konyhai csempéi, járólapok fúgái között. A szokásos felmosást követően töröld át malátaecetes vízzel a felületet. Nemcsak tiszta, hanem csillogó lesz a régi csempe vagy járólap. A fa bútorokon megszáradt pohárlenyomat az egyik legidegesítőbb dolog tud lenni. Reménytelennek tűnik? Van megoldás: áztass be egy puha pamutrongyot ecetes vízbe (fél pohár vízhez adj hat evőkanál ecetet), majd a ronggyal határozott mozdulatokkal dörzsöld át a felületet. A foltoknak, hacsak nem évszázadosak, el kell tűnniük. Forrás: https://napidoktor.hu/index