Zöld mediterrán étrend – mit tudunk róla?

A Földközi-tenger partvidékén élő emberek táplálkozási szokásai közé tartozik a sok olívaolaj, diófélék, magvak, gyümölcsök és zöldségek fogyasztása. Az úgynevezett mediterrán étrend világszerte népszerűvé vált, és nemcsak finom, hanem olyan egészségügyi előnyökkel is jár, mint a szívbetegségek, a kognitív hanyatlás és a 2-es típusú cukorbetegség alacsonyabb kockázata.

Egy új kutatás szerint a mediterrán étrend alapelveinek néhány új lépéssel történő kiegészítése egy új változat – a zöld mediterrán étrend – létrehozásához még több egészségügyi előnyt kínálhat, mint az étrend eredeti változata, beleértve a fogyás elősegítését is.

Íme, amit a zöld mediterrán diétáról tudni kell, és néhány tipp, hogyan próbáld ki.

kacsafű

Fotó: 123rf.com

Zöldüljünk

A mediterrán diéta inkább életmód-ajánlás, mint étkezési minta, bár az élelmiszerek kulcsfontosságú részét képezik annak, hogy az egészségre nézve előnyös legyen.

Az étrendben hangsúlyozott élelmiszerek tele vannak rostokkal, antioxidánsokkal és fontos mikrotápanyagokkal, amelyek támogatják az általános egészségi állapotodat. Az étrend korlátozza a kevésbé tápláló feldolgozott élelmiszereket, a sült ételeket és a hozzáadott cukrokat is.

A mediterrán étrendet követő embereket arra is ösztönzik, hogy vegyenek részt fizikai aktivitásban, és élvezzék az étkezéseket a barátaikkal és/vagy a családjukkal együtt.

Nemrégiben a kutatók úgy találták, hogy a mediterrán étrend néhány új összetevővel való kiegészítése fokozhatja annak egészségügyi előnyeit.

Sarah Garone, egy arizonai dietetikus a Verywellnek elmondta, hogy a zöld mediterrán étrend “a hagyományos mediterrán étrendet veszi, és egy növényi alapúbb irányba tolja el“.

Bár az állati eredetű termékek még mindig megengedettek az étrend ezen változatánál, Garone szerint “a növényi fehérjeforrások – például a bab, a hüvelyesek, a quinoa és a tofu – erősebben támogatottak“, míg a vörös és a feldolgozott húsok korlátozottak.

zöld tea

Fotó: 123rf.com

A zöld mediterrán diétához hozzáadott 3 élelmiszer

A zöld mediterrán étrendet követők számára további három napi követelmény van:

  • 100 gramm mankai kacsafű (egy újonnan termesztett, apró vízi zöldség) fogyasztása.
  • 3-4 csésze zöld tea fogyasztása
  • 28,35 g dió elfogyasztása

Ezeket a tételeket az általuk kínált egyedülálló egészségügyi előnyök miatt választották ki az étrend részeként:

A mankai kacsa az összes esszenciális aminosavat, vasat, B12-vitamint, élelmi rostokat, omega-3-at, antioxidánsokat és rengeteg más ásványi anyagot, vitamint és alapvető tápanyagot tartalmaz. Semleges ízű, és könnyen hozzáadható turmixokhoz, szószokhoz és más receptekhez.

A zöld tea kiváló étrendi forrása a flavan-3-olok nevű fontos növényi vegyületnek. Nemrégiben a Táplálkozási és Dietetikai Akadémia megállapította, hogy a napi 400-600 milligramm flavan-3-olok fogyasztása (amit 2 csésze zöld tea elfogyasztásával kapunk) összefügg a szív egészségére gyakorolt előnyökkel.

A dió az egyetlen olyan dióféle, amely nagyon magas növényi ALA omega-3 zsírsavtartalommal rendelkezik. A dió emellett növényi eredetű fehérjék, rostok, mikrotápanyagok és antioxidánsok forrása. Kutatások azt is kimutatták, hogy 28,35 g dió hozzáadása a dióféléket nem rendszeresen fogyasztó emberek étrendjéhez javíthatja a táplálkozás minőségét és az alulfogyasztott tápanyagok bevitelét.

dió

Fotó: 123rf.com

A zöld mediterrán étrend egészségesebb?

Melissa Mitri, MS, RD, Connecticutban élő táplálkozási író a Verywellnek elmondta, hogy a zöld mediterrán étrend “egyre népszerűbbé vált a mediterrán stílusú és a növényi táplálkozási módok előnyei miatt“.

Mitri alapvetően azt mondta, hogy az étrend zöld változata “az egészséges mediterrán étrend minden lényeges alapelvét átveszi, a növényi ételekre helyezve a hangsúlyt“.

A táplálkozási kutatások már régóta bizonyítják, hogy a tápanyagdúsabb élelmiszerek, mint a gyümölcsök, zöldségek, bab, diófélék, teljes kiőrlésű gabonafélék és magvak fogyasztása egészségügyi előnyökkel jár.

A jótékony hatású élelmiszercsoportok hangsúlyozásán túl a zöld mediterrán étrend azt is javasolja, hogy az emberek három szuperélelmiszerből (mankai, zöld tea és dió) meghatározott mennyiséget fogyasszanak, hogy legalább az e tápanyag-erőművek által biztosított tápanyagokat megkapják.

Forrás: Napidoktor.hu