Tarol az afrikai szupergyümölcs – nagyon gazdag C-vitaminban a baobab 2010-01-07 Diéta Megosztás: Tweet Az Egyesült Királyság piacain árulni kezdtek egy olyan afrikai gyümölcsöt, mely háromszor annyi C-vitamint tartalmaz, mint a narancs, és kétszer annyi kalciumot, mint a tej. A baobab nevű gyümölcsöt Afrikában már évezredek óta nagy becsben tartják egészségügyi hatásai miatt. Az EU szabályozása pedig most első ízben tette lehetővé, hogy a gyümölcs pépjét importjálják az Egyesült Királyságba. A brit gyártók már megkezdték a termékek gyártását ebből az alapanyagból. A baobab fa gyümölcse külsőre olyan, mint egy selymes héjú kókuszdió. A belseje fehér, porszerű, úgy néz ki, mint a szorbet, anyaga sajtszerű. Bármivel összekeverhető, nagyon tápláló. Tele van antioxidánsokkal, vassal és káliummal. A héjat nagyon nehéz feltörni, ezért Nagy-Britanniában nem lehet majd egészben megvenni a gyümölcsöt. A gyümölcspor íze egyedi, jellegzetes, ?mint a körte, némi grapefruit-aromával.?A baobabot fejjel lefelé növő faként is ismerik. Az afrikai falvak lakói úgy hiszik, a szelleme védelmező erővel bír. Csak speciálisan képzett mászókat engednek fel rá, hogy leszüreteljék a gyümölcsöt. Európában egyedül a Phyto Trade Afrika nevű nonprofit kereskedelmi szervezetnek van engedélye arra, hogy a baobab-pépet forgalmazza. “A baobab elterjedése időszerű tekintettel arra, hogy a figyelem Dél-Afrikára irányul a Világkupa miatt.? ? idézte a The Daily Express Gus Le Breton vezérigazgatót. “A fogyasztók most először szerezhetik meg közvetlenül. Számításaink szerint a gyártók egy egész sor terméket állítanak belőle elő a müzliszelettől az édességekig, mivel előszeretettel használják ki az egészséges ételek iránti egyre növekvő keresletet.? ? tette hozzá. A már elérhető termékek közt szerepel a baobabból készült lekvár és üdítő. Lehet kapni baobab-port is, főzéshez. Az Egyesült Királyságban eddig nem engedélyezték a baobabot, mert a törvények tiltották az olyan ételek importját, melyeket az EU-ban nem fogyasztottak széles körben 1997 előtt. Forrás: