Prosztatabetegség? Ezt az étrendet kerülni kell!

Egy új kutatás szerint a nyugati emberre jellemző étrend rontja a prosztatadaganatos betegek esélyeit.

Dr. Szűcs László, az Oxygen Medical urológusa szerint az életmód és az idejében történő felfedezés egyaránt fontos.

Akár az életünk is múlhat rajta

Nemrégiben jelent meg a Cancer Prevention Research című szaklapban az a tanulmány, amely szerint a nyugati emberek étrendje növeli a prosztatarákosok halálozási esélyét. A szerzők nyugati étrend alatt a vörös húsokban, zsíros tejtermékekben és finomított gabonákban gazdag étkezés értették.

Fotó: 123rf.com

Azt ezt bizonyító kutatáshoz 926 olyan férfit vizsgáltak meg, akik átlagos 14 éve kapták meg a prosztatadaganat diagnózisát. A kutatás évei alatt 333 férfi halt meg, közülük 56 a prosztatarák következményei miatt.
A résztvevőket négy csoportra osztották az étrendjük szerint. Az első negyedhez tartoztak azok, akik döntően nyugati típusú étrenden éltek, a negyedik negyed tagjai jóval inkább gyümölcsöket, zöldségeket, halat, salátákat és teljes kiőrlésű gabonát fogyasztottak. A közbülső két csoportot a két végpont közt helyezték el.

Az eredmények azt mutatták, hogy a tipikusan nyugati étrenden élőknek 2,5-ször nagyobb esélyük volt a daganat végzetes kimenetelére, és 67 %-kal növekedett a bármilyen más okból bekövetkező halál esélye. Az eredmények természetesen árnyalja, hogy a kiegyensúlyozottabb étrenden élők jóval kevesebb alkoholt és állati eredetű élelmiszert fogyasztottak, valamint jellemzően nem dohányoztak.

Fotó: 123rf.com

Sokat tehetünk magunkért

A prosztatarák a leggyakrabban előforduló daganatfajta az amerikai férfiak közt, az American Cancer Society szerint minden hetedik férfi szembesül vele élete folyamán. Rendszeres szűréssel és korai felismeréssel azonban kezelhető a betegség.
“A véranalízis során végzett PSA-teszten kívül nagyon fontosak még a szűrés más elemei is. Síkosított gumikesztyűben a legkönnyebben elérhető módon, a végbélnyíláson keresztül megtapintjuk a prosztatát, és szükség esetén nyomással egy kis folyadékmintát is kipréselünk. Ezt később bakterológiailag elemzik, gyulladást okozó kórokozók után kutatva. A vizsgálatkor jelentkező érzékenység eleve gyulladásra utalhat, amelyet gyógyszerrel sikeresen kezelhetünk” – ismerteti dr. Szűcs László.

A krónikus gyulladásokról bizonyított, hogy elősegíthetik bizonyos daganattípusok kialakulását, de vajon milyen összefüggés lehet a krónikus prosztatagyulladás a prosztata daganatos megbetegedése közt?

Lehet a prosztatagyulladásból prosztatarák?

Életmódtanácsok az egészséges prosztatáért

1. Kerüljük a túlsúlyt, maradjunk annyira vékonyak, amennyire ez még egészséges körülmények közt lehetséges.
2. Végezzünk naponta legalább 30 perc mozgást.
3. Kerüljük a cukros üdítőket és az energiában gazdag ételeket.
4. Minél többféle zöldség, gyümölcs és teljes kiőrlésű gabona kerüljünk a tányérunkra.
5. Együnk kevesebb vörös húst (mint a marha, a sertés és a bárány), és lehetőleg a legkevésbé feldolgozott húsokat válasszuk.
6. Erősen csökkentsük az alkoholbevitelt – férfiak ne igyanak többet, mint napi egy pohár bor (vagy ennek megfelelő más alkohol), nőknek ennél kevesebb ajánlott.
7. Kerüljük a sós ételeket, rágcsálnivalókat, és magunk is kevesebb sót használjunk.
8. Ne diagnosztizáljuk magunkat, ne alkalmazzunk ellenőrizetlenül daganatellenes kiegészítő készítményeket, e téren feltétlenül tartsuk be az orvos előírásait.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.