Óvatosan a vásárlással 2014-07-14 Blog, Diéta Megosztás: Tweet Bár már évek óta szigorúan büntetik az ételhamisítást, az átcímkézést, mégis rendre felüti a fejét a hír, megint lecsaptak az élelmiszer-biztonsági szakemberek. Sajnos találkozunk még több rétegű fólia-csomagolással, megkopott címkékkel, gyanús szagú és színű hússal, felvágottal, a mélyhűtött árukban zörgő jégdarabokkal, amelyek mind-mind vészjelek, legyünk óvatosak a vásárlásnál még akkor is, ha a szavatosságot jelző felirat szerint minden rendben van. A címkehamisítási botrány óta tudjuk: a friss terméket ígérő csomagolás is rejthet romlott ételt. De hogyan vegyük észre a csalást? Melyek azok az árulkodó jelek, amelyek segítik eldönteni, mely termékeket kerüljük el? 1. Mindig nézzük meg a címkén a szavatossági időt! Legyünk óvatosak, ha két vagy több címkét látunk a csomagoláson! Érdemes akkor is gyanakodni, ha az eredeti, nyomtatott felirat mellé ragasztanak még egy címkét is, de észre lehet venni azt is, ha az eredeti címkére ragasztottak egy másikat. 2. Gyanakodjunk, ha a színes csomagolás kopott! Ez az un. acetonos lemosás nem csak a feliratot tünteti el, de a színt is megkoptatja. Akkor nehezebb a dolgunk, ha fehér a csomagolás, mert azon a kopás nem nagyon látszódik. Nézzük meg, nem látszik-e más dátum is a felirat mellett! Hiába akarják eltüntetni a festéket, előfordulhat, hogy halványan látszódik még az eredeti lejárati dátum is. 3. Olyan árut sose vásároljunk, amelyiken nincsen címke! Szánjunk időt a termék megvizsgálására! A gyanakvó vásárló a jó vásárló! Az is gyanús lehet, ha felhajlik a címke, és érdemes megnézni, hogy minden kötelezően feltüntetendő adat rajta van-e a csomagoláson: gyártó, forgalmazó, származási hely, a gyártás ideje, a fogyaszthatóság és a csomagolás dátuma, valamint a megfelelő intézetek engedélye. Ha bármelyik hiányzik, inkább hagyjuk ott a terméket a polcon. Ha egy étel-csomagon nincsen címke, az már gyanús! Sajnos a legtöbb boltban pont a megfelelő tájékoztató címkére ragasztják rá az árat vagy a vonalkódot, ezért nem is látni a megfelelő adatokat. A lényeg az apró betűkben rejlik! Ha nem elég az olvasó szemüvegünk, vigyünk magunkkal nagyítót/lupét, és ne restelljük használni! 4. Ne vásároljunk olyan csomagolt húst, ami levet ereszt! Az átlátszó fóliába csomagolt húsokon általában könnyű észrevenni, ha megromlottak. Erre utal a megváltozott szín, vagy ha piros lében úszik a hús. Ez ugyanis többnyire azt jelenti, hogy egyszer már felolvasztották. Gyanút kelthet az ecetszag is, mivel a boltokban előfordul, hogy ecettel mossák át a húst, ettől ugyanis frissebbnek tűnik. Nyomkodjuk, szagoljuk meg a csomagolást, s, ha azt tapasztaljuk, hogy nyálkás, szagos, hagyjuk ott. A mélyhűtött termékeknél árulkodó jel a túl sok jég. Itt is a zacskó megtapogatása után sokszor idejében észre lehet venni, ha gond van az étellel. A mélyhűtött termékeknél, főleg a halaknál az a gyanús, ha sok a jég, ami a zacskón keresztül ropog a kezünkben. Ez ugyanazt jelenti, mint a vörös lé a húsnál, vagyis újrafagyasztást. 5. Válasszunk kevésbé feldolgozott élelmiszert! Ugyanis minél közelebb marad egy étel az élelmiszer eredetéhez, annál megbízhatóbb. Darált húst csak úgy vegyünk, ha lemérettük egy darabban és azt daráltatjuk le. Legyünk elővigyázatosak a helyben sütött, és a pácolt húsokkal. 6. Vásároljunk a már jól bevált, ismerős boltosnál! Érdemes olyan boltban vásárolni, ahol ismerjük az eladót. Még jobb választás az, ha olyan helyen vásárolunk, ahol közelebb van egymáshoz a beszerzési és az eladási hely, hiszen kevesebb idő van arra, hogy az étel megromoljon, és „trükkökre” sincs szükség. 7. Ne hagyjuk szó nélkül a csalást, a problémás helyzeteket! Ha bárhol szabálytalanságot tapasztalunk, jelezzük azt az üzletvezetőnek és a hatóságoknak. Ha a fentieket tapasztaljuk vagy úgy érezzük, hogy a vásárlás során megkárosítottak bennünket, kérjük a panaszkönyvet/vásárlók könyvét, aminek minden üzletben jól látható helyen kell lenni, és amit kötelesek átadni. Sokan azt mondják, minek szólni, úgysem történik semmi! Ez fordítva igaz, nem történik változás, ha nem szólunk! Szerző: Dr. Szigethy Emma Ph.D., életmód tanácsadó-szakértő Forrás: