Nyolc százalékkal csökkenti a halálos szívroham kockázatát a halolaj napi fogyasztása 2019-10-10 Blog, Diéta, Egészséges otthon Megosztás: Tweet A halolajban található omega-3 zsírsav, melyet a lazacból vagy a tonhalból nyernek ki, nyolc százalékkal csökkenti a szívbetegségek és a halálos kimenetelű szívinfarktus kockázatát, a stroke-ra viszont nincs hatással – derül ki egy friss tanulmányból. A zsírsavakban gazdag halolajról már korábban is tudták, hogy jó hatással van szívre, segíthet megelőzni a szívrohamot és a koszorúér-betegségek okozta elhalálozást – olvasható a Daily Mail cikkében. Fish oil IS good for your heart: Taking daily supplements lowers the risk of fatal heart attacks by 8%, study finds https://t.co/JKEtGLeoBb — Daily Mail Online (@MailOnline) September 30, 2019 Arra azonban csak most derítettek fényt, hogy a stroke kialakulását nem befolyásolja. A tanulmány, melyet Yang Hu, a Harvard Egyetem munkatársa készített, az American Heart Association lapjában jelent meg. A korábbi, témában végzett kutatások eredményei ellenére a randomizált kontrollált vizsgálatok (RCT) több esetben következetlenséget mutattak. Köztük volt két tavalyi vizsgálat is, amely nem bizonyította a felsorolt előnyöket. A legfrissebb kutatásba 120 ezer embert vontak be – egy részük naponta fogyasztott halolajkapszulát, míg a többi tesztalany placebót kapott. A rendszeres fogyasztóknál bizonyítottan nyolc százalékkal csökkent a szívbetegségek előfordulása, kivéve a stroke-ot. Sőt, a kockázat még tovább csökkent azoknál, akik napi 840 milligrammot vittek be az átlagos 250–500 helyett. Forrás: https://napidoktor.hu/index