Nem is olyan rossz? – A tészta top 5 előnye 2021-01-09 Blog, Diéta, Egészséges otthon Megosztás: Tweet Akár fogyásról, aki hétköznapi étkezésről van szó, a tésztának többnyire rossz a megítélése – Pedig sokan tévednek vele kapcsolatban. Tanulmányok szerint ez a mediterrán jellegű étel segít fogyni, sőt. Nemcsak ez a tészta előnye. Ki hallott már arról, hogy aki diétázik, az tésztát fogyasszon?! A fogyókúrázók kerülik, mint a tüzes vasat. Pedig a tészta számos előnnyel bír. Okosan fogyasztva nem hizlal – ez a mediterrán kedvenc még segít is a diétában, s egyéb jó tulajdonságai is vannak. Lássuk, melyek ezek? Foto:pixabay.com 1.Tápanyagban gazdag A tészta tagadhatatlan előnye, hogy az összetett szénhidrátok kiváló forrása. A szervezet elsődleges energiaforrásának biztosításra pedig nagyon fontos része egy egészséges diétának. Napi, szükséges szénhidrát-bevitelünk 45-65 százalékát biztosítja a tészta. A tészta előnye, hogy a lényeges tápanyagai között megtaláljuk a vasat, folsavat és egyéb B-vitaminokat. Ráadásul keverhető olyan, tápanyagban gazdag élelmiszerekkel, mint a rostdús zöldségek, bab, vagy a szív egészségét támogató hal, az egyszeresen telítetlen olajok, az antioxidánsot tartalmazó paradicsom, baromfihús vagy sovány húsok. Foto:pixabay.com 2.A tészta nem hizlal Bár a közhidelem szerint csak rosszul járhatunk vele, tanulmányok szerint maradhatunk karcsúak, miközben élvezzük a tésztát. A tészta előnye az is, hogy egy csészényi adag kb. 200 kalóriát tartalmaz, értékes vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Feltölt és nem érezzük éhesnek magunkat tőle. Itáliában a semolina tészta a fő szénhidrát-forrás, mégis ebben a régióban a legsoványabbak Európában az emberek. Egy 2016-os tanulmány szerint a tésztafogyasztás összefüggésbe hozható volt az alacsony testtömegindexszel (BMI). 3.A tészta energiát ad A tészta előnye továbbá, hogy ez a komplex szénhidrát glükózra bomlik le, mely az agy és az izmok számára kulcsfontosságú. S ellentétben a sima cukorral, amely gyorsan, rövid időre ad energiát, a tészta lassan és egyenletesen adagolja azt. Foto:pixabay.com 4.A tészta lehet gluténmentes Azok is élvezhetik a tésztát, akik gluténmentesek étkeznek, hiszen ilyen változat is kapható már a boltokban. Legtöbbször barna vagy fehér rizsből, kukoricából, quinoából készül, amely a liszt- és gluténérzékenyek számára is biztonságos. 5.A tészta bolygóbarát! A tészta előnye továbbá, hogy igen egyszerű alapanyagokból áll. Csupán négy összetevőből – semolina liszt, tojás, só és víz. Előállítása pedig nem vesz igénybe sok energiát. Összehasonlítva az állati alapú élelmiszerekkel, sokkal kevésbé rongálja a környezetet a gyártása. Mi több, ha a tésztát a mediterrán étrend keretében fogyasztjuk, jóval több növényi alapú ételt eszünk majd. Maradék zöldségeinkből is finom, tésztás ételeket állíthatunk elő! Forrás: https://napidoktor.hu/index