Miért okoz fejfájást a csoki és a sajt? 2020-05-09 Blog, Diéta, Egészséges otthon Megosztás: Tweet Fejfájás több okból is jelentkezhet: az időjárási változások, frontok következtében, a nyaki csigolyák elváltozása, az izmok merevsége, kialvatlanság miatt, de a stressz is jól ismert hajlamosító tényező. Sokaknál a fájdalom megjelenése az étkezésekhez köthető, ezért érdemes megfigyelni, hogy mit fogyasztottunk a tünetek megjelenése előtt. Éhezés, csoki és sajt Az étkezés több módon is szerepet játszhat a fejfájás kialakulásában. Sokan nem figyelnek arra, hogy napközben elegendő folyadékot fogyasszanak, a dehidratáció pedig okozhat fejfájást. Előidézheti a tüneteket, ha rendszertelenül étkezünk, bizonyos étkezéseket kihagyunk napközben. Ilyenkor a vércukorszint csökkenése az, ami miatt fájni kezd a fejünk. Az sem szerencsés, ha ugyan rendszeresen étkezünk, de nem a megfelelő ételeket fogyasztjuk. Vannak jól ismert, fejfájást kiváltó élelmiszerek: egyes sajtok (különösen az érlelt sajtok), csokoládé, citrusfélék, tartósított húsfélék és diófélék. Ha ezek fogyasztása után rendszeresen fejfájás jelentkezik, akkor érdemes kivizsgáltatni a panaszokat. Hisztamin intolerancia miatt fáj a fejünk „Ezek az ételek azért okoznak fejfájást, mert fogyasztásuk hatására a szervezetben jelentősen megemelkedik a hisztamin mennyisége” – magyarázza dr. Balogh Katalin allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa. – „Tehát nem arról van szó, hogy önmagában a csokoládé és sajt a tettes, fejfájást amiatt képes előidézni, mert a szervezetben ezzel egyidejűleg lecsökkent, vagy hiányzik a diamino-oxidáz (DAO) enzim működése. Az elfogyasztott csokoládé és sajt ugyanis megemeli a hisztamin szintet, amit aztán a DAO enzim hiányában a szervezet nem képes lebontani. A magas hisztamin szint pedig fejfájást okoz, emellett hasfájás, hasmenés, hányás is jelentkezhet.” Portrait of a smiling brown haired woman with bright makeup eating chocolate bar isolated over blue background Fájdalmas menstruációt is okozhat Dr. Balogh Katalin szerint gyakori fejfájás esetén érdemes megfigyelni, hogy a tünetek jelentkezése összefügg-e a menstruációs ciklussal. „A hisztamin intoleranciás betegeim gyakran számolnak be a menstruáció idején erősödő tünetekről, emellett sokaknál jelentkezik dysmenorrhea, fájdalmas menstruáció is, mely szintén a betegség egyik gyakori tünete.” A főorvosnő elmondta, hogy ennek hátterében hormonális folyamatok állnak, a magas hisztamin szint hatására nő az ösztrogén mértéke is, ami szerepet játszik a fájdalmas menstruáció létrejöttében. A hisztamin intolerancia jól kezelhető! A hisztamin intolerancia kezelésének célja, hogy a szervezetben elkerüljük a hisztamin mértékének drasztikus emelkedését. Ez két módon valósulhat meg: amennyiben a vérvizsgálat igazolta a betegség meglétét, abban az esetben a magas hisztamin tartalmú ételeket kerülni kell. A diéta mellett van még lehetőség gyógyszeres kezelésre is, aminek során a hiányzó enzimet pótoljuk, az étkezések előtt elfogyasztott tabletta formájában. Forrás: Budai Allergiaközpont