Készítsünk paradicsomport és pelyhet a megmaradt paradicsomhéjból

A paradicsom esetén a termés minden részét igyekszünk felhasználni. Amikor házi paradicsomlevet készítünk, a darálás során a héja megmarad. Illetve sokan nem szeretik a héjat az ételekben, ezért előre megpucolják az egész paradicsomokat. 

Ilyenkor a maradványokat általában kidobjuk. Ne tegyük! A paradicsom héjából isteni paradicsompor és pehely készíthető. Ráadásul egészséges, rengeteg antioxidánst és flavonoidot tartalmaz. Vétek lenne nem felhasználni!

Foto:trivega.hu

Hogyan készül a paradicsompor?

A paradicsom héját kiterítjük egy sütőpapírral bélelt tepsire. Jó szellősen, ne fedjék egymást a darabok. Némi mag kerülhet közé, az nem okoz gondot. A tepsit vagy kitesszük a napra, vagy betesszük a sütőbe. Alacsony hőfok, lassú szárítás jön. Az a fontos, hogy ne égjen meg, ezért maximum csak 100 fokos legyen a sütő, az ideális hőfok 70-80 fok. Időnként ellenőrizzük, hogy nem barnulnak-e a héjak. Ha van aszalónk, abban is aszalhatjuk a héjat. Amikor kiszáradt és kihűlt, jöhet az aprítás. Ha darabkákat vagy pelyheket szeretnénk, akkor aprítógépbe tegyük be. Az aprítógép nem fogja porrá őrölni. Ha viszont port szeretnénk belőle, akkor kávédarálóra lesz szükségünk.

Mire használható?

Nagyon jó fűszerkeverék alapanyag mind pehely, mind por formájában. Keverjük össze sóval és más szárított zöldfűszerekkel. Ezt a keveréket használhatjuk majd húsok, köretek, főzelékek, mártások, levesek és szószok ízesítésére. Salátánkat is feldobhatjuk vele. Ha fűszermalmot készítünk, használjuk hozzá a paradicsomhéj pelyheket is!

Fantasztikus íze és színe lesz az ételeknek tőle. Mindenféle ízfokozó és színezék nélkül tudunk mennyei, nyárias ízvilágot adni vele a főztünknek. Sőt! Megfelelő szárítással és a só használatával tartósítószerre sem lesz szükségünk.

Hogyan tároljuk?

Nagyon fontos, hogy alaposan ki legyen szárítva, különben könnyen romlásnak indul. Legjobb lezárt üvegben tárolni lehetőleg sötét helyen, így az ízét és a színét is hosszú távon megőrzi.

Ne hagyjuk hát kárba veszni ezt az alapanyagot se!

Piros egészség – Top 8 ok, amiért a paradicsom kötelező egészséges étel!

Forrás: Ízes Élet


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.