Készítsünk mentes mézeskalácsot

A Szenteste előtt lázas készülődés kezdődik a konyhákban. A nagymamák és az édesanyák lelkesen sütnek, főznek, hogy sok finomság kerüljön az asztalokra. Egyre több családban más ez a készülődés, mivel nem eheti mindenki ugyanazt, sok embernek olyan menüt kell összeállítani, amely mentes valamitől.

Ez főleg a háziasszonyokra ró többlet feladatokat, mert bár gombamódra szaporodnak azok az éttermek, ahol mentesen lehet enni, ha magunk akarjuk elkészíteni például a mentes mézeskalácsot, már bajban vagyunk, hogy milyen alapanyagokat használhatunk. Nekünk ehhez a tavalyi Mentes Feszt és a Gasztroblogger Fesztivál közös workshopja nyújtott segítséget, ahol profi kezek között készíthettünk glutén-, tej- és cukormentes mézeskalácsokat.

Foto:123rf.com





Fotó: 123rf.com

Mézeskalács receptje:

  • egy csomag Mentes mézeskalács keverék,
  • 63 gr. alamacukor vagy méz,
  • 35 gr. víz
  • 25 gr. tojás (fél tojás)
  • 21 gr. kókuszolaj,
  • 3 gr. narancshéj.
  • Elkészítés:

A hozzávalókat összekeverjük, és begyúrjuk a tésztát.

Pihentetés után nyújtjuk, formázzuk és fantáziánkra bízva díszítjük.

Fehér Katalin (Vida Katalin) mutatta be, hogy készül a cukormáz, amely nem mézzel, hanem mézes ízű cukorral készül. Sokunk számára tanulságos volt, hogyan készül a cukormáz.

Cukormáz

  • 1 tojás fehérje
  • 15-20 deka nagyon fínomra darált cukor,
  • 1 teáskanál étkezési gluténmentes keményítő
  • 1 teáskanál ecet, hogy fényes legyen és tartós a máz

Néhány jótanács:

A cukrot csak apránként adjuk hozzá, meg kell várni, amíg a cukor felolvad a fehérjében. Ha folyós lett a cukor, akkor kis vizet kell adni hozzá cseppenként, ha sűrűre sikerült, akkor pedig cukrot.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Egy válasz

  1. Jáger László

    Javaslom és tanácsolom!
    Oltassa be magát mindenki akinek jólesik…
    Én nem oltatom be magam sem az influenza sem a*vírus LN sem…
    csak ennyi
    barátilag
    J.L.