Így használjuk fel a főzéshez a szőlőlevelet

A szőlőlevél egy szuper nyári alapanyag, készíts belőle nagyon finom, diétás ételt! Íme egy pikáns mediterrán recept!

A szőlőlé újonnan fölfedezett alkotó eleme gátolja a zsírsejtek kifejlődését, amivel megelőzi az elhízást – állapították meg amerikai kutatók.

Szőlőben a…fogyás

Hozzávalók:

  • 15 db szőlőlevél
  • 15 dkg rizs
  • 2 db paradicsom
  • 1 csokor petrezselyem
  • 2 köz salottahagyma
  • 3 dl zöldségalaplé
  • 1/2 citrom
  • 10 db olívabogyó
  • olívaolaj
  • só, bors

Foto:pixabay.com

Így készítsük el:

  1. Mosd meg a rizst, szárítsd meg. Vágd fel finomra a salottokat, paradicsomokat, aprítsd fel a petrezselymet.
  2. Olívaolajon pirítsd a hagymát üvegesre, szórd rá a rizst, a szárított paradicsomokat. Öntsd fel 3 dl vízzel, sózd, borsózd. Fedő alatt, párold puhára 10-12 perc alatt.
  3. A leveleket alaposan mosd át, és szárítsd meg. 1/2 l vízet forralj fel, és a leveleket szűrőbe rakva forrázd le. Így megpuhulnak, könnyű lesz velük dolgozni. Csepegtesd le őket, és itasd fel papírtörlővel a felesleges vizet.
  4. A majdnem puha rizs alatt zárd el a lángot, add hozzá a felaprított petrezselymet és 1 teáskanál citromlevet. Keverd össze, fedő alatt hagyd hűlni.
  5. Terítsd ki a szőlőlevet egyesével, és 1 púpozott teáskanálnyi töltetélet tegyél mindegyikbe. Kézzel formáld őket hengerré, majd csomagold be a végüket mindkét oldalon. Hajtsd rájuk a levélrészeket, végül felülről is és készen is lesznek a kis csomagok.
  6. Egy tűzálló tál aljára merj 2 merőkanálnyi zöldségalaplevet, és csavard hozzá a maradék citromlevet. Helyzed rá a töltött leveleket, egymás mellé szorosan. Merj rájuk annyi alaplevet, hogy a tekercsek feléig érjen. Fedd le, majd 180 C fokos sütőben 25-30 percen keresztül párold meg.
  7. A puha és egyenletesen aranyló zöld szőlőleveleket fordítsd meg, és szobahőmérsékleten hagyd kihűlni. Tálba helyezve ízlésesen félbevágott olívával ízesítheted, kis olívaolajjal leöntheted és tedd be a hűtőbe még néhány órára, vagy egész éjszakára.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.