Időgép helyett, időkésleltető táplálkozás 2010-10-21 Diéta Megosztás: Tweet A 21. század a fájdalmas és drága beavatkozások korszaka. Pedig a kor előrehaladása sokkal élvezetesebben, méghozzá okos táplálkozással is lassítható. Vitalitás és a fizikai teljesítőképesség megőrzése A fizikai erő és teherbírás megőrzésében az izmok és a csontrendszer állapotának nagy jelentősége van. Éppen ezért az sem mindegy, hogy az ezekre ható tápanyagokból mennyit fogyasztunk. D-vitamin: a kalciummal együttműködve lényeges eleme az egészséges csontok felépítésének és megtartásának, azonban – és ez kevésbé ismert -, hogy legalább ilyen fontos szerepe van az izmok erejének fenntartásában, valamint a koordinációs képesség és jó reakcióidő megőrzésében is. Kitűnő D-vitaminforrás a máj, a tojás és a tejtermékek. Mindemellett fontos a napfényen, szabad levegőn aktívan eltöltött idő is.Ellenállóképesség Az idő előrehaladtával az ember sokkal törékenyebbé, sebezhetőbbé válik a káros környezeti hatásokkal szemben. Ahhoz hogy ellenálló képességünket megőrizzük fontos az immunrendszer működésének támogatása. Probiotikumok: a jótékony baktériumokat tartalmazó tejtermékeknek klinikai vizsgálatokkal igazolt immunerősítő hatásuk van. Érdemes éppen ezért a javasolt napi 3 egységnyi (kb. 6 dl) tejbevitel egy részét probiotikus hatású kefirrel vagy joghurttal kiváltani. Antioxidánsok: Étrendünk számos természetes sejtvédő, az immunműködést támogató, gyulladáscsökkentő hatású anyagot ún. antioxidánst tartalmaz.Az A-, a C- és az E-vitamin erősíti a sejtek membránját, ezáltal ellenállóbbá teszi őket a szabad gyökök károsító hatásaival szemben. A vas, a cink, a szelén és a réz pedig a szabad gyökök semlegesítésében résztvevő enzimek felépítéséhez és működéséhez szükséges. Az antioxidáns hatású cink és szelén kombinációja csökkenti a légzőszervi és a húgyúti fertőzések előfordulási gyakoriságát, valamit fokozza az influenza elleni védőoltás hatását. Jó cinkforrásnak számít a hús, a máj és a tojás, míg a szelénhez a tengeri halak és egyéb tengeri állatok húsának és a teljes értékű gabonafélék fogyasztásával juthatunk hozzá. Fehérjék: a megfelelő fehérjefogyasztásnak nem csak az izmok regenerálásában van fontos szerepe, hanem a szervezet védekező mechanizmusaiban aktívan közreműködő antitestek részét is képezik. Teljes értékű fehérjeforrásnak a húsfélék, halak, tejtermékek és a tojás számítanak. Lényeges, hogy ezek valamelyike mindhárom főétkezésünk (reggeli, ebéd, vacsora) részeként megjelenjen, továbbá az is, hogy a széles kínálatból a sovány, félzsíros alternatívákat válasszuk. Forrás: