Hogyan vásároljunk mákot? Immunerősítő mákpuding és bejgli 2018-12-08 Blog, Diéta, Egészséges otthon Megosztás: Tweet Mákot lehet piacokon is vásárolni, ezeket is ellenőrzi a hatóság, persze nem tudják tételesen az összeset megvizsgálni. Mire figyeljünk a mák vásárlásakor? És persze ajánlunk egy remek mákos bejgli receptet is! A mák hazánkban nagyon elterjedt növény, szinte minden kiskertben megtalálható volt jó ideig. Atörvények szerint azonban már nem lehet termeszteni olyan mákot, mely meghaladja a 0,4 százalékos összalkaloid-szintet, így ha nem a megfelelő mákot termesztjük otthonunkban, hanem azt a fajtát, amelyből ópium is készíthető, akkor súlyos büntetésekre számíthatunk. Mákot lehet piacokon is vásárolni, ezeket is ellenőrzi a hatóság, persze nem tudják tételesen az összeset megvizsgálni. Ezért érdemes a karácsonyi bejglihez bolti mákot vásárolni, amelynek alkaloid-szintjét minden esetben ellenőrzik. Persze, aki ragaszkodik a bio termékekhez, azok megtalálják a bioboltokban is a bejglibe valót, bár sokszor jóval drágábban. Persze sokszor rossz tapasztalatok kötődnek a csomagolt mákhoz. Előfordulhat, hogy otthon kibontva a csomagot rossz, dohos szagot érzünk. Ekkor mindenképpen vigyük vissza a boltba a csomagot. Mindig jó, ha átlátszó csomagolású mákot választunk – akár darálva, akár nem- mert így megfigyelhetjük, hogy nem költözött-e bele valami a csomagolás vagy szállítás alatt, az átlagostól eltérő-e. A mák piaci ára 2018-ban: 2100-2500 Ft/kg Darálva vagy sem? A darált mák sokkal kevesebb ideig áll el, mint az egész mákszemek. Így érdemes nem darálva vásárolni, és vászonzsákban tartani fénytől védve. Könnyen megavasodik ugyanis a benne található olajok miatt. A mák darálása történhet elektromos darálóval – ennek a hátránya, hogy feldarabolja a szemeket, míg a rendes mákdaráló inkább összenyomja őket. Persze utóbbinál sokkal nagyobb kézi erőfeszítésre van szükség az eredmény eléréséhez viszont a végeredmény sokkal zamatosabb! Recept ajánló: Immunerősítő mákpuding BEJGLI (DIÓS, MÁKOS, GESZTENYÉS) 3 rúd (egészségesebb összetevők) tésztához: 30 dkg liszt (nálam 1/3 teljes kiőrlésű tönköly – 2/3 tönköly fehér) 5 dkg olívaolaj (extra szűz) 1 cs szárított élesztő 5 dkg cukor (nyers nád) 1/2 citrom reszelt héja 1 dl langyos víz 1 db tojás (bio, vagy szabadtartású) kenéshez: 1 db tojás (bio, vagy szabadtartású) 1 evőkanál tej diós töltelék: 15 dkg darált dió 10 dkg cukor (nyers nád, nyírfa, sztívia) 1/2 mokkáskanál őrölt fahéj 2 evőkanál konyak, vagy rum 4 evőkanál barack lekvár (házi) 1-2 evőkanál víz (a lekvár sűrűségétől függ) mákos töltelék: 15 dkg darált mák 10 dkg cukor (nyers nád, nyírfa, sztívia) 5 dkg mazsola 1/2 citrom reszelt héja 2 evőkanál konyak, vagy rum 1 dl víz gesztenyés töltelék: 15 dkg natúr, cukrozatlan gesztenyemassza 8 dkg cukor (nyers nád, nyírfa, vagy sztívia) 2,5 dkg lágy vaj 2 evőkanál konyak, vagy rum 5 dkg zabkorpa, vagy zsemlemorzsa 1. először a tésztát készítjük el, adjunk a langyos vízhez 1 evőkanálnyi cukrot és futtassuk fel benne az élesztőt (akkor jó, ha az élesztő vékony, összefüggő habréteget képez a víz felszínén) 2. egy kelesztő tálban keverjük össze a liszte(ke)t, a maradék cukrot, a fél citrom reszelt héját, majd adjuk hozzá az olajat, a -megmosott és külön tálban felütve ellenőrzött- tojást és a felfuttatott élesztőt 3. gyúrjunk lágy, de nem ragacsos tésztát, majd meleg helyen, lefedve kelesszük duplájára (kb. 1 óra) 4. amíg kel a tészta, készítsük el a töltelékeket, a diós és mákos töltelék összetevőjét tegyük egy-egy külön tálba és főzzük össze (akkor jó, amikor elkezd “köpködni”), a gesztenye töltelék hozzávalóit pedig alaposan keverjük össze 5. készítsük elő a kenéshez a felvert tojást (egyelőre tej nélkül) 6. ha megkelt a tészta, gyúrjuk át és osszuk 3 egyenlő gombócra, majd hagyjuk 5 percet pihenni (a gyúrás után könnyen összeugrana, ha pihentetés nélkül kezdenénk a nyújtást) 7. nyújtsuk ki az első gombócot 2-3 mm vastag és kb. 25×30-as téglalap alakúra, majd a két oldalsó és a felső szélét vékonyítsuk kissé 8. oszlassuk el egyenletesen az első tölteléket a nem vékonyított területen, majd terítsük le egy fóliával és a sodrófát óvatosan, nem túlzottan nyomva görgessük végig a tölteléken, majd vegyük le a fóliát és a tésztát két oldalt és felül kenjük le tojással 9. a tészta két oldalát hajtsuk a töltelékre és alulról feszesen, de nem túl szorosan tekerjük fel a bejglit, majd tegyük kivajazott tepsire 10. a 7-8. lépést a további két töltelékkel is végezzük el 11. keverjünk a kenő tojáshoz 1 evőkanál tejet, majd kenjük le a bejglik tetejét, várjuk meg, amíg megszárad és kenjük le még egyszer, majd hústű segítségével szúrjunk néhány apró lukat a tetejére (itt fog távozni a gőz a bejgli belsejéből, így tojással kenés után szúrjuk, hogy ne tömődjön el) 12. melegítsük elő a sütőt 180 fokra, majd 25-30 perc alatt süssük aranybarnára a bejgliket Forrás: https://napidoktor.hu/index