Hamisítatlan nyári receptek light verzióban 2020-07-03 Blog, Diéta, Egészséges otthon Megosztás: Tweet Beköszöntött az igazi nyár, ilyenkor mindannyian vágyunk valami izgalmas, hűsítő édességre: savanykás gyümölcsfagyikra, változatos, lágy, könnyű pohárdesszertekre. De ha cukorbetegként szigorú diétát tartunk, vagy egyszerűen csak vigyázunk a vonalainkra, nehezebb helyzetben vagyunk. Nem tehetjük meg, hogy beülünk az első, szembejövő cukrászdába, hiszen ezek a jeges, gyümölcsös nyalánkságok és desszertkrémek alapesetben tele vannak cukorral, és nagyon felviszik a vércukorszintet. Épp ezért a Tudomány Kiadó Receptsarok kiadványaiból összeválogattunk néhány egyedi, cukormentes, szénhidrátszegény nyári desszertet, amiket „büntetlenül” fogyaszthatunk. Ezeket az édességeket az olvasók küldték be a „Kedvenc receptem” pályázatra, de a Receptsarok kiadványokba csak a kiválasztottak kerültek be – alapos dietetikusi kontroll után. Így aztán biztosak lehetünk benne, hogy ezek a light desszertek könnyen beilleszthetők szigorúbb diétákba is, mivel mindegyik receptnél vissza lehet követni az egy adagra jutó szénhidráttartalmat. Kísérletezzünk bátran, élvezzük az új ízeket! Gyümölcsfagyi, azaz popsicles házilag – Sárga Diána receptje (Receptsarok 5.) 1 adag tápanyagtartalma: Energia: 40 kcal Fehérje: 0 g Zsír: 3 g Szénhidrát: 2 g 6 adaghoz: 100 g szeder 100 g áfonya 160 g kókuszkrém 6 db fagyiforma Néhány alapanyagból egyszerűen készíthető házilag gyümölcsfagyi. Ahhoz, hogy különböző színűek legyenek, először a forma feléig/harmadáig öntjük a kókuszkrémet, majd betesszük a fagyasztóba kb. 10 percre. Ez idő alatt megmossuk a gyümölcsöket, majd botmixer segítségével összeturmixoljuk őket. A 10 perc elteltével kivesszük a formákat, és az enyhén fagyott kókuszkrém tetejére öntjük a gyümölcsturmixot. Az egyszínű fagyikhoz a maradék alapanyagokat összekeverjük, és ezeket is a formába öntjük, majd visszatesszük a fagyasztóba kb. 30 percre. Amikor már enyhén megdermedtek, belehelyezzük a pálcikákat, és néhány órás fagyasztás után már fogyasztható is a nyári, frissítő finomság. Zöld-fehér pohár – Kilián Imréné receptje (Receptsarok 3.) 1 adag tápanyagtartalma: Energia: 112 kcal Fehérje: 11 g Zsír: 5 g Szénhidrát: 6 g 4 adaghoz: 40 dkg rebarbara 25 dkg sovány tehéntúró 1 ek. tej 1 ek. zselatin 1 db citrom reszelt héja 1/2 rúd vanília folyékony édesítőszer A rebarbarát megtisztítjuk és háromcentis darabokra vágjuk. Édesítőszerrel és vaníliával ízesített vízben megfőzzük. Leszűrjük, villával szétnyomkodjuk, vagy turmixban pépesítjük. Belekeverjük a citromhéjat és az egy kanálnyi forró vízben feloldott zselatint. A túrót szintén áttörjük, kikeverjük a tejjel, kevés citromlével, ízlés szerint édesítőszerrel és reszelt citromhéjjal. A túrókrémet üvegpoharakba rétegezzük a rebarbarapürével, majd egy órára hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen. Gránátalmás pohárdesszert – Sárga Diána receptje (Receptsarok 5.) 1 adag tápanyagtartalma: Energia: 172 kcal Fehérje: 8 g Zsír: 11 g Szénhidrát: 5 g 4 pohárhoz: 80 g natúr joghurt 80 g light mascarpone 100 g sovány túró 100 g gránátalma 60 g zabpehely 4 csapott tk. xilit reszelt citromhéj A joghurtot, mascarponét és a túrót kézi habverővel simára keverjük. Hozzáadjuk a reszelt citromhéjat, illetve az édesítőszert. Ezt követően megtisztítunk egy gránátalmát, és a magokból kimérünk 100 g-ot. Végül 4 átlátszó edénybe egyenletesen elosztva rétegezzük a hozzávalókat. Először a zabpelyhet helyezzük az edény aljára, majd a krémet, és a legtetejére a gránátalmát. Ízlés szerint több réteget is kialakíthatunk. Forrás: http://gyorgytea.hu/