Gyerekek gluténmentesen: „Már a normál táplálkozás jelentene kihívást”

Nehezen derült ki a 13 éves teniszező betegsége

A gluténérzékenység egyre többeket érintő jelenség, ezért kell odafigyelni az intő jelekre.

Így tett a 13 éves Bak-Szabó Norina családja is, akiknek nehezen ugyan, de sikerült megállapítaniuk, hogy miért jelentkeztek a fiatal teniszező tünetei. Norina már egy éve áttért a gluténmentes táplálkozásra és jelentősen nőttek a sporteredményei is: a Career Sport versenyzője U14-esként máris a Grand Slameket célozza.



Milyen tünetek esetén gyanakodjunk gluténérzékenységre?



Manapság a gluténérzékenység meglepően nagy méreteket öltött, és igen színes tüneteket mutat. A leggyakoribb és talán a legismertebb jelek a vashiányos vérszegénység, a puffadás, a hasmenés, a hasfájás, de emellett ízületi és bőrproblémákkal is járhat. Gyakori tünetei továbbá a hajhullás és a betöredezett körmök, de esetenként akár depresszió is kialakulhat.

A 13 éves Bak-Szabó Norina is ezek közül tapasztalt néhányat, mégis csak második nekifutásra tudták megmondani az orvosok, hogy valóban gluténérzékeny.

Foto:123rf.com



A bőrömön viszkető kiütések jöttek, az arcomon kis fehér pattanások voltak, sokat fájt a hasam. Emellett nem tudtam figyelni az iskolában és az edzésen, sokszor volt hangulatingadozásom. A tünetek ellenére nehezen derült fény a gluténérzékenységemre. Ez azért van, mert nem nem cöliákiás gluténérzékeny vagyok, így vérből nem lehetett kimutatni. Anyukám mégis gyanakodott a vasproblémáim miatt és szerencsére talált egy olyan orvost, aki íriszdiagnosztikával állapította meg nálam ezt a betegséget” – mesélte az U14-es válogatott teniszező, aki ezt követően azonnal életmódváltásba fogott.

Foto:123rf.com



Mindenképpen szakembernek kell megállapítania, hogy milyen gluténérzékenységről van szó, ezért az első, hogy keressünk egy jó gasztroenteorológust. Nem érdemes kísérletezni, mert ha más a baj, a gluténmentes táplálkozás komoly hiánybetegségeket eredményezhet.

Norina tünetei azonban az elmúlt egy évben teljesen elmúltak, és nem csak az iskolában, hanem a sportban is megnövekedett a teljesítménye.

Foto:123rf.com

Több mint egy éve gluténmentesen étkezem. Eleinte kicsit furcsák voltak az állagok és az ízek, de ma már a normál táplálkozás jelentene kihívást. Anyukám és a nagymamám számára talán nehezebb volt megtanulni a gluténmentes alapanyagok használatát” – árulta el a Career Sport versenyzője, aki máris a Grand Slameket célozza.



Karanténkonyha és immunerősítés



Norina és családja eddig is egészségesen étkeztek, de most még inkább odafigyelnek az immunerősítésre.

Fontos, hogy megfelelő mennyiségű C és D vitamint vigyünk a szervezetünkbe. Mindenkinek azt tanácsolnám, hogy a cukrokat steviával helyettesítsék, kerüljék a gyorsan felszívódó szénhidrátokat ezzel párhuzamosan fogyasszanak több vitamindús ételt, nyers zöldséget és fehér húst. Amióta odafigyelünk, a ’vasárnapi húsleves’ gyakrabban kerül terítékre, mert tápanyagban gazdag és nagyon jót tesz az emésztésnek is” – mondta a sportoló.

 

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Egy válasz

  1. Takács Tibor

    Ha “hinni” lehet az amerikai statisztikáknak, akkor feltételezhetően nálunk is 30% feletti a rejtett gluténérzékenyek száma! Az érintettség kiderítésének legegyszerűbb ajánlott, kockázatmentes módja a 100 %-os 30 napig tartó gluténmentes táplálkozás. 1-2 hét elteltével az érintettek már jelentős pozitív változást tapasztalhatnak, pl. a sportolóknál megszűnhet a rendszeresen jelentkező izomláz, valamint jelentősen csökkenhetnek az izületi panaszok is ! (Ezért növekedhet a sportteljesítmény! Világszínvonalon teljesítő sportolók könyveket is írtak erről!) Az eredményesség szempontjából a megkezdés előtt fontosnak tartom a megfelelő szakismeretek tanulmányozását, amelyek ma már szinte korlátlanul rendelkezésre állnak!