Ez történik, ha túl sok sós ételt eszünk 2022-06-26 Blog, Diéta Megosztás: Tweet Valószínűleg míg világ a világ meg fognak arról oszlani a vélemények, hogy egészséges-e a só fogyasztása, s ha igen, akkor milyen mennyiségben. A legfrissebb táplálkozási irányelvek szerint az ajánlott napi nátrium beviteli mennyiség 2300 milligramm. Egyes számítások szerint, az átlag ember naponta közel 3400 milligramm nátriumot juttat be a szervezetébe, ami akárhogy is számoljuk, több, mint amennyire szükségünk van. A túlzott nátriumfelhalmozódás a szervezetben hypernatremiához vezethet, mely súlyos egészségügyi kockázatot jelent. Foto:pixabay.com Mint tudjuk a sónak egészen sok pozitív hatása is van, viszont ha nem megfelelő mennyiségben fogyasztjuk, akkor ellenkező hatást vált ki. Íme 7 intő jel, mely a nagy mértékű sóbevitelre figyelmeztet. Ha ezeket tapasztalod magadon, érdemes jobban odafigyelni a táplálkozásra! Zeller és sóska: egészséges és még fogyaszt is! 1. DuzzanatHa az ujjaid egy kicsit duzzadtak reggelente, esetleg a szemeid is be vannak dagadva, az arra utalhat, hogy túl sok só halmozódott fel a szervezetedben. Ilyenkor a szervezet elkezd extra vizet termelni, melytől megduzzadnak a végtagok. Erre érdemes odafigyeli, hiszen az ödéma sok betegség elöljárója lehet. Ilyenkor a szövetek közötti térben vizenyő szaporodik fel, melyet kezelni kell, általában komoly diéta és étrend változtatás vár az illetőre. Fotó: 123rf.com 2. Túlzott szomjúságérzetHa túlzott mennyiségű sót fogyasztasz, akkor a szervezetednek több folyadékra van szüksége ahhoz, hogy az izmokat és a szerveket megfelelően működtesse. Ennek pótlására pedig a legtökéletesebb módszer, ha rengeteget iszunk. Fontos azt is megfigyelni, hogy vajon nem attól vagyunk-e szomjasabbak, hogy aznap keveset ittunk. Ha így van, akkor ezek között fontos különbséget tenni! 3. Megváltozik a vizeleted színeÁltalában a szervezetben felhalmozódott nátrium komoly változásokat idéz elő a vizeletünkben, amely két okból következhet be. A sok sófogyasztás nagyobb munkára kényszeríti a veséket, hogy minél hamarabb eltávolítsák ezt a szervezetből, ezáltal gyakrabban kell meglátogatnunk a mosdót, s a vizeletünk is inkább víz színű, átlátszó lesz. Ha túl sok nátrium van a szervezetben, akkor, mint ahogy az előbb is említettük, többet járunk a toalettre. Azonban ez oda vezethet, hogy olyan anyagokat is “kipisilünk”, melyre a szervezetünknek szüksége lenne. Ha ilyen eshetőség áll fenn, akkor vizeletünk sötét színű, sárgás és sűrűbb lesz. Foto:123rf.com 4. Sajgó csontok, romló fogakHa a túl sok nátriumot a vesénk nem tudja normálisan kiüríteni a szervezetből, amely oda vezet, hogy a kalcium mennyisége is csökken a szervezetben. A megfelelő mennyiségű kalcium pedig elengedhetetlen az ép, erős csontokért, ennek hiányában sajgó csontokkal, problémás fogakkal, esetleg csontritkulással is találkozhatunk a későbbiekben. 5. IzomgörcsökA megfelelő nátrium-kálium egyensúly fenntartása kulcsfontosságú az egészségünk megőrzése érdekében, mivel ezek az elemek felelősek az izmok megfelelő összehúzódásáért. Ha a túlzott sófogyasztás következtében ezeknek az aránya felborul, az izomgörcsökhöz, fájdalmakhoz vezethet. Fotó: 123rf.com 6. Folyamatos fejfájásA sóban lévő nátriumnak vízmegkötő hatása van. Ha túl sok nátriumot juttatunk a szervezetünkbe, az megnöveli a vér tömegét. Sajnos a vér tömegéhez az erek nem tudnak megfelelően alkalmazkodni, kitágulni, így egy idő után kialakul a magas vérnyomás, ami pedig tartós, meg nem szűnő fejfájást eredményez. 7. Kognitív hanyatlásA magas sótartalom, mint ahogyan már említettük magas vérnyomáshoz vezethet, mely károsíthatja az agyhoz vezető artériákat. Ennek következtében romlik a gondolkodás, nehézkessé válhatnak addig megszokott, napi tevékenységek is. Emellett a dehidratáltság állandó fáradtsághoz, rossz memóriához, lassú reakcióidőhöz vezethet. Most pedig jöjjön néhány tipp, hogy miként csökkentsük a napi sómennyiség bevitelét: Kerüld a “Salty Six” ételeket! Ez a hat leggyakrabban fogyasztott étel, mely több sót tartalmaz, mint kellene: kenyérfélék, pizza, szendvicsek, felvágottak, levesek, burritok, tacok! Minimalizáld az éttermi ételeket is, hiszen ezek nem csak adalékanyagokban, hanem nátriumban is gazdagok! Mindig nézd meg a tájékoztató címkét, s azt az ételt válaszd, ahol a nátrium százalékos aránya kevesebb, mint 5%! Kísérletezz új ízekkel! Hidd el, ecettel, citromlével, esetleg szárított gyógynövényekkel is fantasztikus ételeket lehet készíteni! Forrás: