Étrend és gyógynövények a vastagbélműtét után 2022-09-05 Blog, Diéta, Mindent a rákról Megosztás: Tweet Bármilyen alapbetegség miatt szükséges a vastagbélműtét elvégzése (pl. súlyossá vált gyulladásos bélbetegség, daganatos megbetegedés), mindenképpen félelmet kelt a betegekben. Mindenképpen rizikós műtétről van szó, ami az életminőséget jelentősen képes befolyásolni, főleg, ha sztóma kialakítására is sor kerül. Jelen írás nem terjed ki a sztómával élők étrendi ajánlására; azt az esetet vesszük alapul, amikor a műtét után a beteg sztóma nélkül térhet haza és lábadozhat tovább otthonában. Az ő számukra is szükséges a megfelelő étrend összeállítása. Mire jó a vastagbél? A vastagbél a tápcsatorna utolsó, kb. 1,5 méter hosszú szakasza. Itt élnek azok az egysejtű élőlények, melyek az emésztés során hasznosulni nem képes rostokat bontják, miközben a szervezetünk számára hasznos anyagokat (pl. K- és B-vitamint) termelnek. A vastagbélben zajlik továbbá a víz és az egyes ionok visszaszívása is. Műtét utáni kellemetlenségek és vastagbél-anatómia A műtét során a vastagbélből kisebb-nagyobb szakaszok kerülnek eltávolításra, ezáltal a fent említett funkciók sérülnek. Jobb oldali vastagbélműtét esetén a vízvisszaszívódás képességének nagyobb érintettsége miatt gyakoribb a hígabb széklet és hasmenés – ez diétával és gyógyszerekkel korrigálható. Bal oldali érintettség esetén ez a hatás kevésbé érvényesül, ott főként a székelés gyakorisága növekszik. A végbél érintettsége esetén pedig a székelési inger és a székletürítés zavara figyelhető meg. Fő a fokozatosság! Laporoszkóppal végzett, szövődménymentes vastagbélműtét után pár órával a kórházban már engedélyezett a folyadékfogyasztás. A műtét utáni első néhány napon még pépes étrendet kap a beteg, a kórházat általában az 5. napon lehet elhagyni. Ezt követően – egyéni, dietetikussal történő konzultáció alapján, az alapbetegség figyelembevételével – az étrend otthonunkban tovább bővíthető. Eleinte érdemes többször, kis adagokat ennünk, az adagnagyságokat fokozatosan növeljük. Általában a műtétet követő 6. héten térhetünk át a könnyű-vegyes étrendre. Foto:123rf.com A diéta szempontjai Vastagbélműtét után a diéta célja a műtéten átesett bélszakasz kímélete, a lehetséges szövődmények kialakulásának megakadályozása. Könnyen emészthető étrend Fontos, hogy az elfogyasztott étel könnyen emészthető legyen. Az ételek emészthetősége a felhasznált alapanyagoktól és az elkészítés módjától egyaránt függ. A magasabb rosttartalmú alapanyagok nehezebben emészthetők, ezért gabonákból NE a teljes kiőrlésű, hanem a finomított lisztből készült termékeket válasszuk. Tésztáknál a tojás és az apró méret javítja az emészthetőséget, ezért egy 4 tojásos eperlevél tészta jobb választás, mint a durum spagetti. Kelt tésztákat még egészségeseknek sem kéne melegen fogyasztani, mert ingerlik a bélrendszert. A fiatal állatok húsa, illetve a zsírszegényebb húsrészek könnyebben emészthetők. Zöldségek és gyümölcsök esetében az emészthetőség hámozással, passzírozással, gőzöléssel javítható. Az alapanyagok lazítását célzó konyhatechnológiai eljárások – pl. klopfolás, darálás, habbal lazítás – szintén alkalmazhatók. Rostban szegényen, magok és héj nélkül Műtét után az érintett bélszakaszon szűkületek keletkezhetnek, ezért fontos, hogy az étrend ne tartalmazzon durva rostokat, mert ezek mechanikailag képesek tömődést okozni. Ne fogyasszunk káposztaféléket, hüvelyeseket, hagymaféléket, olajos magvakat. A rostbevitelt inkább olyan növényi alapanyagokkal oldjuk meg, melyek vízben oldódó rostokat (pl. pektint) tartalmaznak (pl. sárgarépa, alma, birsalma). Választható zöldségek és gyümölcsök pl. az alma, őszibarack, meggy, burgonya, paraj, sóska, cékla, spárgatök, cukkini, padlizsán. Az apró magvas gyümölcsök (pl. málna, szeder, szamóca, ribiszke, egres) akkor fogyaszthatók, ha a magokat kiszűrjük. Minden esetben távolítsuk el az alapanyagok héját! Zöldbabot és zöldborsót is használhatunk, krémlevesnek vagy főzeléknek – de csak pürésítve, a héjától elválasztva. (A turmixolás nem elegendő, mivel az a durva rostokat csak szétaprózza, de nem szűri ki az ételből.) A gyümölcsöket kompótként, mártásként is fogyaszthatjuk. Vastagbélrák – Veszélyben az 50 év felettiek Csak semmi izgalom! Kerüljünk minden olyan alapanyagot, ami kicsit is alkalmasnak látszik a sérült bélszakasz ingerlésére. Ilyenek pl. a csípős, intenzív fűszerek (fekete bors, chili, mustár, torma stb.), zöldfűszereket azonban bátran használhatunk továbbra is. A füstölt termékek szintén irritálják a bélrendszert. A feldolgozott húskészítmények és a vastagbélrák kialakulása között ismert összefüggés áll fenn, ezért fogyasztásukat csökkentsük a minimálisra. Legtöbbjük tartósítószereket, nátrium-nitritet tartalmaz, ezek nem segítik a frissen műtött bélcsatorna gyógyulását. Ha mindenképpen muszáj, tartósítószermentes, főtt, semmiképpen nem füstölt termékeket (pl. jó minőségű marhapárizsit) válasszunk. Jó alternatíva a probléma megoldására a hústartalmú bébiételek szerepeltetése az étlapon. A kórházból való távozás után otthon az első napokban célszerű összetett szénhidrátokban gazdag élelmiszereket fogyasztani: háztartási keksz, pászka, vizes zsemle, vizes kifli, burgonyás kenyér, fehér kenyér, rizs, burgonya, alma, sárgarépa, nyáklevesek… Az étrend bizony elég unalmasan indul, de napról napra fokozatosan bővíthető! Húsokból a sovány, fiatal állatok húsát használjuk (pulyka, csirke, nyúl, sertéscomb…) kevés zsírral elkészítve (főzve, párolva, sütőzacskóban, alufóliában, teflonlábasban stb.). Könnyen emészthető, jó megoldás a vagdalt, a húsfelfújt, de választhatunk halat is (roston vagy zöldségekkel párolva). A tojás zsírszegény módon elkészítve javasolható az étrendben (pl. lágytojás), kb. a 10-14. naptól. Ételkészítéshez már korábban is használhatjuk a tojás fehérjéjét lazításra. A tejtermékek közül a savanyított termékek (joghurt, kefir) szerepe kiemelkedő. Vastagbélműtét után a tejfehérje emészthetősége sokaknál romlik, ezért – ha az indokolt – célszerű laktózmentes alapanyagokat választani. Ha a tejfogyasztás gondot jelent, azt pl. zabitallal, rizsitallal helyettesíthetjük. Sajtokból a félzsíros/sovány termékeket válasszuk. A cukrot sokan nem tolerálják jól műtét után: minél később és minél kisebb mennyiségben építsük be újra ételeinkbe, figyeljük a tüneteket! Hogyan tovább? A további bővítés során kb. a 3. héttől a zöldbab és zöldborsó már áttörés nélkül is fogyasztható. A 4. héttől fiatal szárnyasok mája, olajos halak, (nem durum) száraztészták, illetve piskótafélék is választhatók. Útmutató a mintaétrend alkalmazásához Jelen mintaétrendünkben a napok száma tájékoztató jellegű. Ha az egyik nap diétája gondot okoz, semmiképpen ne bővítsük tovább az étrendet, inkább lépjünk vissza egy lépést. MINDEN ESETBEN KONZULTÁLJON KEZELŐORVOSÁVAL ÉS DIETETIKUSÁVAL, MERT A VASTAGBÉLMŰTÉT UTÁNI DIÉTA SZEMÉLYRE SZABÁSA EGYETLEN ÉTRENDDEL NEM MEGOLDHATÓ. Milyen gyógynövények segíthetnek a vastagbélműtét utáni tünetek enyhítésében? Olyan gyógynövényeket használhatunk, melyek antibakteriális, összehúzó, gyulladásgátló, hámosító hatásúak. A Györgytea legjobb gyulladáscsökkentő teakeveréke a Kamillás teakeverék, melyből napi 1-3 csészével fogyaszthatunk étkezések között. Az ebben található gyógynövények antibakteriális tulajdonságúak és a sérült bélnyálkahártya regenerációjában is segítenek. Ugyanakkor a teakeverék nemcsak hatékony, hanem kifejezetten kellemes ízű is. Abban az esetben, ha a műtét után hasmenés jelentkezik, összehúzó hatású gyógynövényeket fogyasszunk. Az apróbojtorján teája kiváló erre a célra, és a gyulladás enyhítésében is segíthet, baktériumölő hatása is van, valamint az emésztőszervek működését is támogatja. A még jobb hatás érdekében keverjük össze erdei szeder– és málnalevéllel egyenlő arányban, és pár perces főzéssel készítsük el a teát, így az összehúzó hatású anyagok jobban kioldódnak. Ebből a keverékből igyunk meg a nap folyamán három csészével, étkezések között fogyasztva. Nagyon jó székletfogó hatású. Addig használhatjuk, amíg szükséges. A vastagbél betegségeit előidéző tényezők: gyorsételek, finomított, tartósítószert tartalmazó élelmiszerek elhízás, metabolikus szindróma kevés rost fogyasztása kevés és nem megfelelő folyadékfogyasztás, üdítők, édesített italok túlzott fogyasztása kávé, alkohol, dohányzás, drogok számos gyógyszer mellékhatása antibiotikum-mellékhatás, hangsúlyozottan kiemelve a túlzott, illetve indokolatlan antibiotikumfogyasztást, mely egyrészt antibiotikumrezisztenciához, másrészt a bélflóra pusztításához vezet ülő, mozgásszegény életmód a székelési inger elnyomása napjainkban gyakori gyulladásos bélbetegségek laktózintolerancia lisztérzékenység divertikulosis, divertikulitisz daganatok szisztémás vagy idegrendszeri, pszichiátriai betegségek (Forrás: webbeteg.hu) A gyógynövények is hozzájárulhatnak a betegség elkerüléséhez. Fogyasszunk emésztést-felszívódást könnyítő, epeváladék termelést fokozó gyógynövényeket, ezek az aranyvessző, a borsmenta, a gyermekláncfű, a mezei katáng és a kis ezerjófű, melyek együttesen megtalálhatók az Aranyvesszős teakeverékben. A székelést könnyítő növényeket pedig a Mezei katángos teakeverékben találjuk. Ihatjuk ezen kívül a gyulladást csökkentő Kamillás teakeveréket is. Ha a stresszes életmód a kiváltó ok, akkor pedig segíthet Az erdő csendje, illetve a Macskagyökeres teakeverék, melyek nyugtató hatásúak. A gyógynövényeket kiegészítő kezelésként javasoljuk az orvosi terápia mellett. A különböző gyógyszerek és a gyógynövények fogyasztása között teljen el legalább 2 óra, hogy a hatóanyagok zavartalanul fel tudjanak szívódni. Forrás: gyorgytea.hu